BDE-tietokantakoneiston taulutyypit

Timo Ahjos 27.3.1999
Tällä sivulla käsitellään tietokantatauluja:

BDE:n ymmärtämät erilaiset taulutyypit ja ODBC:n käyttö

  1. Visual dBASE:n mukana tuleva BDE-tietokantakoneisto (Borland Database Engine) osaa käsitellä suoraan seuraavia taulutyyppejä:

  2. BDE osaa käsitellä myös seuraavia taulutyyppejä suoraan, jos asianomainen tietokantaohjelmisto on asennettuna ja käynnissä: Näiden yhteydessä edellytetään lisäksi, että em. tietokannoille on määritelty alias-nimi BDE Administratorissa. (Ts. annetaan lyhyt nimi, jota sovelluksessa käytetään, ja ilmoitetaan verkko- ja hakemistopolku, mistä kyseinen tietokanta löytyy.)

  3. Edellisten lisäksi BDE osaa käsitellä mitä tahansa taulutyyppejä, joita varten koneeseen (palvelimeen) on asennettu ODBC-ohjain. Esim. jos koneessa ei ole Accessia, Access-tauluja voidaan kuitenkin käyttää ODBC:n avulla. (ODBC = Open DataBase Connectivity, Microsoftin tekniikkaa).

    ODBC:tä käytettäessä siis palvelimessa pitää olla jokin "ODBC datasource" ja sitä tukeva ODBC-ohjain. Työasemassa taas pitää olla BDE ja sitä käyttävä dBASE-sovellus.

    Koneessani olevat ODBC-ohjaimet eivät ole tulleet sinne Visual dBASE:n, vaan ilmeisesti MS Office 97:n asennuksen yhteydessä. Ne ovat kaikki MS:n tuotteita, mutta näkyvät BDE Administratorissa ja ovat sieltä valittavissa dBASE-sovelluksen käyttöön. Koneessani on tällä hetkellä seuraavat ODBC-ohjaimet:

Sivun alkuun


Visual dBASE 7:n oma taulutyyppi

Käsikirjassa suositellaan tietysti käyttämään ensisijaisesti Visual dBASE 7:n omaa taulutyyppiä, jonka tiedostotunnus on .DBF, sen hyvien ja runsaiden ominaisuuksien vuoksi. Kuitenkin, mikäli samoja tauluja joudutaan käsittelemään myös muilla ohjelmilla, suositellaan valitsemaan sen mukaan, mikä on kaikkien käytettävien järjestelmien muodostaman kokonaisuuden kannalta käytännöllisintä.

Visual dBASE 7:n kussakin tietokantataulussa voi olla 1024 kenttää. Kenttien tyypit ovat seuraavat:

Kaikki muut kenttätyypit voivat olla indekseinä paitsi Logical, Memo, Binary ja OLE.

Visual dBASE 7:n taulut ovat 32-bittisiä, kun taas kaikkien aiempien dBASE-versioiden taulut olivat 16-bittisiä. Näin ollen ei ole kysymys samasta taulutyypistä, vaikka molemmissa on sama tunnus (DBF).

Sivun alkuun


Seuraava sivu: BDE-asetukset