Komentoikkuna

Timo Ahjos 12.4.1999
Komentoikkunan käyttö
Komentoikkunaan liittyvät valikkotoiminnot
Komentoikkunan asetukset

Komentoikkunan käyttö

Komentoikkuna on kaksiosainen ikkuna, jonka ylempään ruutuun voi kirjoittaa komentoja dBASE:n suoritettavaksi. dBASE suorittaa ne heti, kun painetaan Enteriä. Tulokset näkyvät alemmassa ikkunassa. Esimerkiksi seuraavan kuvan ylemmässä ikkunassa on kysytty koneessa olevan dBASE:n versiota. Vastaus on alemmassa ikkunassa. ("b1345" tarkoittaa alaversiota eli "Build 1345").

Komentoikkuna on ennen kaikkea opiskeluväline, jonka avulla voi tutkia, kuinka eri komennot ja funktiot toimivat. Kun minkä tahansa komentoikkunassa olevan komennon valitsee ja painaa F1, esille tulee sitä komentoa selittävä sivu Language Reference -manuaalista.

Komentoikkunaa ei ole pakko pitää esillä, kun sovellusta tehdään. Jos se on auki, siinä näkyy jokaisen muilla välineillä tehdyn toimenpiteen aiheuttama koodi ja sen suoritus. Esim. jos luodaan uusi projekti napsauttamalla Project Explorerin "Untitled"-kuvaketta, komentoikkunaan ilmestyy komento "CREATE PROJECT".

Komentoikkuna on tarkoitettu vain tilapäiseen työskentelyyn. Siinä olevaa koodia ei voi suoraan tallentaa, mutta se voidaan kopioida tai vetää ja pudottaa .PRG-tyyppiseen lähdekooditiedostoon, joka voidaan perustaa suoraan komentoikkunan Edit/CopyTo -toiminnolla. Vastaavasti lähdekooditiedosto voidaan kopioida kokonaan tai osittain komentoikkunaan tutkittavaksi. Komentoikkunaan mahtunee suurikin määrä koodia ja ikkunan voi levittää koko näytön suuruiseksi. Komentoikkunasta valittu alue tulostuu valikon kohdasta File/Print. Alempi tulosikkuna näyttää 100 viimeksi tulostunutta riviä.

Jos halutaan kirjoittaa suoritettavaa koodia enemmän kuin mitä yhdelle riville mahtuu, rivin lopussa ei pidä painaa Enteriä vaan seuraavalle riville siirrytään nuolella. Enterin painaminen kesken kirjoittamisen käynnistäisi välittömästi siihen asti kirjoitetun koodin suorituksen. Useamman koodirivin suoritus edellyttää, että suoritettava koodi valitaan ensin. Suoritus voidaan käynnistää painamalla Enteriä tai painamalla öljylampun kuvaa tai valikon kohdasta Edit/Execute Selection.

Koodiin voi sisällyttää omatekoisten funktioiden kutsuja, mutta ne sisältävä tiedosto pitää ennen suoritusta ladata muistiin komennolla:

set procedure to <filename> additive

Sivun alkuun

Komentoikkunaan liittyvät valikkotoiminnot

Kun komentoikkuna on esillä, Edit-valikkoon ilmestyvät yllä näkyvät toiminnot. Niiden lisäksi kohdassa "Properties" on "Command Window Properties", jonka sisältö selvitetään jäljempänä kohdassa "Komentoikkunan asetukset".

Edit-valikon vaihtoehdot eivät kaivanne paljon selityksiä.

Monet edellä mainituista Edit-valikon toiminnoista ovat myös työkalupalkissa, jonka koostumuksen voi itse määritellä. Oletusarvoisesti se näyttää tällaiselta. Aladdinin lamppua esittävä kuvake on "Execute Selection".

Sivun alkuun

Komentoikkunan asetukset

Silloin, kun komentoikkuna on esillä, valikon kohdasta "Properties/Command Window Properties" avautuu tällainen 4-sivuinen määrittelylomake:

Results Pane -sivu:
Asetukset koskevat komentoikkunan toista ruutua, jossa näytetään annetun komennon tuottamat tulokset.

Editor-sivu:
Display-sivu:
Colors-sivu:

Näillä sivuilla määritellyt asetukset eivät koske pelkästään komentoikkunaa vaan kaikkia muitakin sellaisia ikkunoita, joihin avautuu tekstieditori. Asetukset käsitellään seuraavalla sivulla, jonka otsikko on "Tekstieditori".

Sivun alkuun