Navigator

Timo Ahjos 28.3.1999

Navigator on tärkein väline, jolla dBASE-sovelluksen eri komponentteihin päästään käsiksi, kun niitä tehdään, muutellaan tai hallinnoidaan. Navigator avautuu tällaisena:

Kuten kuvasta näkyy, siinä on oma sivunsa kutakin komponenttityyppiä kohden (Projects, Forms, Reports, jne). Kunkin sivun yläreunassa on vaakasuora luettelo sillä sivulla mahdollisista tiedostotyypeistä, kuten kuvassa "Project Files: (*.prj)". Sivulla "Others" tuo luettelo on kenttä, johon voi itse lisätä uusia tiedostotyyppejä (esim. "*.rtf").

Minkä tahansa Navigatorissa näkyvän komponentin kaksoisnapsautus käynnistää sen suorituksen. Käynnistyksen voi tehdä myös valitsemalla kuvakkeen ja painamalla sitten joko F2 tai työkalupalkissa olevaa kuvaketta, jossa on keltainen salama. Komponentin saa sille sopivaan muotoiluvälineeseen painamalla joko Shift+F2 tai kuvaketta, jossa on vihreä kolmioviivain.

Nuo ja kaikki muutkin kuhunkin komponenttiin liittyvät toiminnot saadaan esille valitsemalla ao. komponentti ja painamalla sitten hiiren oikeanpuoleista näppäintä. Käytettävissä olevat toiminnot vaihtelevat hiukan komponenttityypeittäin. Jokaisessa on tarjolla valinta, joka avaa komponentin juuri sille komponenttityypille soveltuvaan muotoiluvälineeseen (Designer tms.) ja jolla sen ohjelmakoodiin pääsee käsiksi (Source Editor).

Uuden komponentin luonti aloitetaan kaksoisnapsauttamalla "Untitled"-nimistä kuvaketta. Sennimisiä kuvakkeita on vähintään yksi kullakin Navigatorin sivulla, mutta monilla sivuilla on useampiakin. Esim. "Reports" -sivulla on kolme erilaista "Untitled"-kuvaketta, joista yhdestä avautuu sama toiminto kuin päävalikon kohdasta "New Report", toisesta "New Custom Report" ja kolmannesta "New Labels". Keltaiset "Untitled" -kuvakkeet luovat räätälöidyn objektiluokan (custom classes).

Useimmat Navigatorin sivuilla näkyvät kuvakkeet edustavat objekteja, jotka esitellään myöhemmin objektiluokkien yhteydessä. Sensijaan "Projekti" ei ole samassa mielessä objekti. Projektin käsite ja käyttö selvitetään sen vuoksi erikseen omalla sivullaan käyttöliittymäosassa.

Valikko ja työkalupalkki Navigatorin ollessa esillä

Navigatorin avauduttua dBASE:n alasvetovalikkoihin ilmestyy seuraavat lisätoiminnot, joista eräät näkyvät myös valikon alla olevassa työkalupalkissa kuvakkeina:

File:

Edit, View: Windowsin tavanomaisia toimintoja, kuten Large Icons, Small Icons, Details, Sort Icons, Refresh, jne.

Properties: Aiempien lisäksi kaksi uutta toimintoa, nimittäin:

Window: Windowsin tavallisia ikkunatoimintoja, kuten Cascade, Tile Horizontally, Tile Vertically, Arrange Icons ja Close All.

Sivun alkuun


Seuraava sivu: Project Explorer