Project Explorer

Timo Ahjos 30.3.1999
Projektin käsite ja käyttö
Tiedostojen lisääminen projektiin
Projektin asetukset ja muut valikkotoiminnot
Sovelluksen kääntäminen ja luovuttaminen tilaajalle
Yhteenveto sovelluksen teosta

Projektin käsite ja käyttö

Projekti tarkoittaa dBASE-kielessä sellaista tiedostoa, joka sisältää tiedot tekeillä olevaan sovellukseen kuuluvista tiedostoista.

Projekti ei siis täällä tarkoita määräaikaista useista tehtävistä koostuvaa hanketta, jollaisia ns. projektinhallintaohjelmilla käsitellään (esim. MS Project tai Time Line). Niillähän hallitaan työprosessin tehtäviä, voimavarojen käyttöä, aikataulussa pysymistä jne.

Uuden dBASE-sovelluksen teko aloitetaan perustamalla sille projekti, joka on käytännössä yksi .prj-tyyppinen tiedosto. Se tapahtuu kaksoisnapsauttamalla Navigatorin "Projects"-sivun "Untitled"-kuvaketta. Tällöin avautuu alla oleva ikkuna, johon kirjoitetaan uuden projektin nimi ja määritellään, mihin hakemistoon sitä aletaan koota.

Tämän jälkeen uusi projekti näkyy omana kuvakkeenaan Navigatorin "Projects" -sivulla. Kun sitä kaksoisnapsautetaan (tai painetaan F2 tai Shift+F2 tai vastaavia kuvakkeita työkalupalkista tai hiiren oikeanpuoleista ja sieltä "Open Project" tai päävalikosta File / Open in Designer), projekti avautuu Project Explorer -nimisessä välineessä.

Kun projekti ei ole enää ihan alussaan vaan siihen on jo tehty joitakin komponentteja, se näyttää Project Explorerissa esimerkiksi tälläiselta:

Vasemmassa ikkunassa näkyvä, hakemistohierarkialta näyttävä puumainen rakenne kuvaa projektia. Siinä on valittuna yksi komponentti, tässä tapauksessa lomake "FishBars.wmf". Oikeassa ikkunassa näkyy tuo valittu komponentti. Valitun komponentin tyypistä riippuen oikean ikkunan yläreunasta on mahdollisuus valita kaksi tai useampia vaihtoehtoisia tapoja katsella valittua komponenttia. Samassa ikkunassa voi katsella kaikentyyppisiä komponentteja, miltä ne näyttävät visuaalisesti ja toisaalta ohjelmakoodina.

Ikkunassa näkyvä komponentti on turvallisesti read-only-tilassa, jolloin sitä ei tule vahingossa muuttaneeksi. Se saadaan kuitenkin asianomaiseen muotoiluvälineeseensä käsiteltäväksi, jos painetaan työkalupalkissa olevaa kolmioviivainkuvaketta. Vastaavasti komponentti voidaan käynnistää suoraan Project Explorerista painamalla työkalupalkissa olevaa kuvaketta, jossa on keltainen salama.

Project Explorer on siis tavallaan yksi monista Navigatorin sisältämistä muotoiluvälineistä. Sovellusta tehtäessä se on kaikkein olennaisin, koska siinä näkyy kaikki tiettyyn sovellukseen kuuluvat komponentit, mutta ei siihen kuulumattomia. Sovelluksen kaikkia komponentteja voidaan käsitellä Project Explorerin kautta ja siinä sovelluksen voi myös kääntää, koeajaa ja paketoida muualla installoitavaksi.

Sivun alkuun

Tiedostojen lisääminen projektiin

Sanoin edellä, että vasemmassa ikkunassa oleva puumainen rakenne näyttää hakemistohierarkialta. Se ei kuitenkaan ole hakemistohierarkia. Project Explorer näyttää nimittäin projektiin kuuluvat komponentit automaattisesti tuolla tavalla tiedostolajeittain riipumatta siitä, missä hakemistoissa ne sijaitsevat.

Sovelluksen kaikki tiedostot voivat siis olla samassakin hakemistossa tai toisaalta samantyyppisiä tiedostoja voi olla eri hakemistoissa. Project Explorer näyttää ne kuitenkin ikäänkuin ne olisivat tiedostotyypeittäin omissa alihakemistoissaan. Tuon ansiosta monia erityyppisiä komponentteja voidaan lisätä projektiin yhdellä vedä-ja-pudota-toimenpiteellä ilman että niitä tarvitsee mitenkään lajitella. Project Explorer näyttää ne joka tapauksessa lajiteltuina.

On olemassa useita erilaisia tapoja lisätä tiedostoja projektiin. Kun projekti on avoinna Project Explorerissa, kaikki luotavat uudet tiedostot menevät siihen automaattisesti. Tiedostoja voidaan vetää ja pudottaa Project Exploreriin joko Navigatorista tai Windows Explorerista. Kuten sanottu, niitä ei tarvitse kohdistaa mihinkään tiettyyn alihakemistoon, vaan ne menevät omille paikoilleen automaattisesti. Sellaiset tiedostot, joiden tyyppiä ei ole rekisteröity Windowsin rekisterissä (Registry), menevät kohtaan "Other".

Kun tiedosto lisätään projektiin, dBASE tutkii sen sisältämät viittaukset muihin tiedostoihin ja ottaa myös ne projektiin automaattisesti. Ideana on, että projektiin kootaan todella kaikki ne tiedostot, joita sovellukseen kuuluu.

Sivun alkuun

Projektin asetukset ja muut valikkotoiminnot

Kun Project Explorer on avoinna, päävalikossa on kaksi "ylimääräistä" valintaa alasvetovalikkoineen, eli "Project" ja "Build". Niiden lisäksi valikon kohdassa "Properties" on alavalinta "Project Properties". Sivun alkuun

Yhteenveto sovelluksen teosta

  1. Perustetaan projekti (Navigator / Project Explorer).
  2. Rakennetaan projektin komponentit.
  3. Valitaan pääohjelma.
  4. Käännetään koko sovellus (BUILD ALL).
  5. Testataan sovelluksen toimintaa.
  6. Toistetaan kohtia 2-5 riittävän monta kertaa.
  7. Ajetaan BUILD /Create Install Program.
  8. Luovutetaan lopputuloksena syntynyt CD-levy tai levykkeet tilaajalle.
Sivun alkuun
Seuraava sivu: Komentoikkuna