HALASANA
Aura-asento

"Plogställningen: Denna ställning ser precis ut som en plog. Sanskritordet "hala" betyder plog.

Fördelar:
Denna Asana stärker ryggmärgsnerverna, ryggmuskulaturen, ryggkotorna och det sympatiska nervsystemet, vars gränssträngar löper längs utmed kotpelarens sidor. Den kompletterar och fullständigar Sarvangasana. Alla de spinala nervrötterna, ryggmärgen, de sympatiska ganglierna och nerverna, såväl som ryggmuskulaturen blir kraftligt genomblödda och därmed väl närda. Kotpelaren blir mjuk, böjlig och elastisk.

Den, som övar denna ställning regelbundet, bibehåller sin spänstighet ända in i hög ålder, och han blir rörlig och fylld av frisk kraft. Denna övning förebygger på ett utomordentligt sätt skelettdegeneration. Genom de växlande olika rörelserna såsom sammandragningar och avslappningar, återigen anspänning och sträckning, förbrukar ryggmuskulaturen genom denna övning mycket blod och blir därför väl närd. Olika slag av myalgier, lumbago, blodstockningar och olika slags neuralgier kan läkas genom denna Asana.

I denna övning vrides och rullas kotpelaren precis som om det gällde ett stycke virad segelduk. En människa, som över Halasana, kan aldrig förfalla till tröghet. Kotpelaren är av synnerligen stor betydelse, ty den är ju stödjeorgan för hela kroppen. Den innehåller ryggmärgen och det spinala jämte delar av det sympatiska nervsystemet. Därför måste Du göra den stark och elastisk, och det kan Du göra genom att öva Halasana. Musklerna i benen, bukorganen och underlivet blir kraftiga och väl genomblödda.

Även fettsot, kronisk förstoppning, blodöverfyllnad i bukorganen, förstörning av lever och mjälte, kan motverkas eller läkas genom denna Asana."

Lähde: Opettajani Yogiraj Narayan W. Sarafin kirja "Yoga, den kungliga vägen till Hälsa, Frid och Harmoni".