MAYURASANA
Riikinkukkoasento

"Påfågelställningen: Sanskritordet Mayur betyder påfågel. Denna Asana liknar till sitt utseende en påfågel, som har slagit ut sin fjäderskrud. Denna övning är något svårare än Sarvangasana, ty den fordrar ett visst mått av kroppslig kraft. Därför faller den sig lättare för gymnaster, som är tränade att utföra balansövningar på bom. Mayurasana är icke lämplig för kvinnor.

Fördelar:
Mayurasana har sin alldeles särskilda tjusning. Denna övning vederkvicker Dig snabbt och verkar inom få sekunder på hela kroppen på samma sätt som en injektion av adrenalin.

Denna övning stärker självfallet armmuskulaturen. Men framförallt befordrar den matsmältningen och eliminerar de skadliga verkningarna av osund näring. Den läker dyspepsi och olika former av magsjukdomar och ger en frisk aptit. Den har också förmågan att kunna återbilda mjält- och leverförstoring genom ökning av det intraabdominella trycket. Den har gynnsamt inflytande på diabetes. Trög leverfunktion motverkas och försvinner. Genom tryckökningen stimuleras och stärkes alla bukorganen men indirekt även lungorna. Hela tarmpaketet stärkes och därigenom motverkas förstoppning. Hämorroider läkes. Kundalinin stimuleras.

Enbart denna Asana har möjlighet att inom kort tid kunna förläna Dig en höggradig behärskning av hela Din kropp."

Lähde: Opettajani Yogiraj Narayan W. Sarafin kirja "Yoga, den kungliga vägen till Hälsa, Frid och Harmoni".