SARVANGASANA
Vahakynttiläasento

"Vaxljuset är en hemlighetsfull Asana, som ger underbara verkningar. Den kallas Sarvangasana (alla leders ställning) eftersom vid dess utövande alla kroppens leder engageras.

Fördelar:
I denna Asana sker en riklig blodförsörjning av sköldkörteln, som spelar en framstående roll för kroppens ämnesomsättning, tillväxt och näring. En frisk sköldkörtel åstadkommer en harmonisk funktion av nervsystem och blodcirkulation, andnings-, matsmältnings- och urogenitalsystem. Sköldkörteln arbetar i förbindelse med andra organ och inresekretoriska körtlar såsom hypofysen och äggstockarna. Om sköldkörteln insjuknar, drager den härvid med sig alla andra körtlar i kroppen. Sarvangasana håller sköldkörteln frisk och garanterar därför en god funktion av alla kroppens organ.

.... Omedelbart efter slutförandet av denna Asana kommer Du att känna Dig vederkvickt och Du kommer att förnimma dess välgörande, stärkande och sunda verkan.

Denna Asana genomblöder även på ett utmärkt sätt de spinala vernrötterna och kotpelaren. Utan denna Asana skulle det inte finnas något tillfälle för nervrötterna att kunna få tillräcklig mängd blod. Den bibehåller hela ryggraden elastisk i högsta grad, varigenom ungdomlighet garanteras, och den har en utmärkt förebyggande verkan mot ett för tidigt stelnande av kotorna och lederna.

Sarvangasana upphäver ålderssymtom. Den verkar starkt blodförbättrande och renar och stärker därför också allmänt hela nervsystemet.

Sarvangasana kan också upphäva lidanden i underlivsorganen, sjukdomar i urinvägar, äggstockar och livmoder. Därför kan den rekommenderas jus för kvinnor.

Denna övning har en även förmåga att kunna avlägsna olika störningar i matsmältningen, såsom dyspepsi, förstoppning och andra mag- och tarmstörningar av kronisk natur. Därmed har den utomordentlig förmåga att på ett påfallande sätt kunna föryngra och vitalisera och upphäva ålderssymptom.

Genom sin starkt blodtoniserande och renande effekt stärker den också indirekt hela nervsystemet. Denna övning är därför ett billigt, snabbt tillgängligt och vid varje tillfälle disponibelt läkemedel för nerver, blod och matsmältning. ... "

Lähde: Opettajani Yogiraj Narayan W. Sarafin kirja "Yoga, den kungliga vägen till Hälsa, Frid och Harmoni".