Luokituksia


© Timo Ahjos
päivitetty viimeksi 20.1.2004

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä:

  1. niitä, jotka jakavat kaikki kahteen luokkaan, ja
  2. niitä, jotka eivät sitä tee.

Tämän sivun laatija on alkuperäiseltä koulutukseltaan vakuutusmatemaatikko. Vakuutusmatemaatikoita eli aktuaareja on kuulemma olemassa kolmenlaisia:

  1. niitä, jotka osaavat laskea, ja
  2. niitä, jotka eivät osaa laskea.

Tämä hakemisto on perustettu erilaisia luokituksia varten. Tuorein niistä on Kodin siivouksen käsitemalli (20.1.2004).

Vaikka en ole juristi, ostin nuorena itselleni Brynolf Honkasalon kirjan "Erinäiset rikokset". Siinä on määriteltyinä kaikki mahdolliset rikokset ja siinä kerrotaan, milloin teon tunnusmerkit täyttyvät ja milloin teko on "kvalifioitu" eli tehty raskauttavien asianhaarojen vallitessa. Rikokset ovat kirjassa tietynlaisessa arvojärjestyksessä: Ensimmäiseksi käsitellään murha ja sitä seuraa tahallinen tappo. Viimeisenä on "rahan vajentaminen", jolla tarkoitetaan esim. hopean hiomista hopearahasta.

Tämän hakemiston pääasiallisena sisältönä on nyt muistiinpanoja ICD-10-tautiluokituskirjasta, jota käyttäen lääkärit merkitsevät diagnoosit ja tilastoivat eräitä muitakin asioita. Tuossa luokituksessa ensimmäisenä on "A00.0 Klassinen kolera" ja vihonviimeisenä "Z99.9 Riippuvuus määrittämättömistä apukoneista ja/tai muista apuvälineistä". En tiedä, tarkoitetaanko tuolla viimeisellä riippuvuutta tietokoneista ja Internetistä :). Olen ollut kiinnostunut vain psyykkisten ilmiöiden luokituksesta, joten en ole tehnyt muistiinpanoja elimellisistä ongelmista.

Toisena, leikkimielisenä on lyhyt englanninkielinen puusta pudonneiden luokittelu sen mukaan, mistä puusta kukin on tänne maan pinnalle aikanaan tullut. Enjoy!