Päähänpinttymien purkamista

 
Timo Ahjos
versio 27.11.1999

Tälle sivulle kokoan sellaisia omia päähänpinttymiäni, joiden havaitseminen, kyseenalaistaminen ja ainakin osittainen purkaminen on helpottanut masennustani. Ne voivat olla yhtä hyvin skeemoja, alla olevia oletuksia (underlying assumptions) tai automaattisia ajatuksia. Kyseiset termit on selitetty skeemakeskeisen kognitiivisen psykoterapian kuvauksessa.

23.11.1999: Syömiseen liittyviä

Päähänpinttymät:
  1. Hiilihydraattien (leipä, peruna, riisi, salaatit, hedelmät, yms.) syöminen on terveellistä absoluuttisesti ja terveellisempää kuin muiden ruoka-aineiden.
  2. Ruokaa pitää ottaa "koko rahan edestä".
  3. Koko annos pitää syödä.
Päähänpinttymien kyseenalaistaminen:
  1. Zone-dieetin esittelyn yhteydessä on hyvin perusteltu, että hiilihydraatit ovat hyväksi vain tietyssä järkevässä suhteessa syötyyn proteiiniin ja rasvaan. Liiallinen hiilihydraattien syönti vie työenergian ja aiheuttaa lihomista.
  2. Jos ottaa pienemmän annoksen, ei saa hinnasta alennusta, mutta toisaalta täytyy kysyä, onko sittenkään viisasta syödä itseään sairaaksi. Siis näennäinen etu ei ole kuitenkaan todellinen etu.
  3. Jos valmiiksi annosteltu annos on liian suuri, sitä ei ole pakko syödä kokonaan. Lautasen tyhjäksi syömisen velvollisuus on pinttymänä on peräisin ajoilta, jolloin ruoka oli kortilla ja olisi ollut syntiä jättää ruokaa syömättä "kun pakanamaiden lapset näkevät nälkää" (entisen esimieheni lapsuudenkodissa hoettu sanonta). Suuri osa ihmiskunnasta kärsii nytkin nälästä, mutta kuitenkaan minun lautasellani oleva ruoka ei käytännössä vaikuta siihen ongelmaan - syön lautaseni tyhjäksi tai en.
Uudelleenajattelun toteutus:
  1. Yritän kaikilla aterioilla noudattaa Zone-dieettiä eli syödä hiilihydraatteja vain tietyssä järkevässä suhteessa samalla aterialla nautittavan proteiinin ja rasvan määrään. Käytännössä se tarkoittaa mm., että jätän lounasravintolassa hintaan sisältyvän leipäannoksen ottamatta. Otan salaattipöydän antimia aiempaa vähemmän. Tapanani on ollut ottaa niitä niin paljon kuin lautaselle mahtuu. Jätän jälkiruokana tarjottavan kahvin ja siihen kuuluvat keksit ottamatta, ellei erityisesti tee niitä mieli. Toisaalta sallin itselleni kyllä jälkiruokakahvin tai muutakin jälkiruokaa, jos tekee mieli. Silloin voin ottaa jotakin muuta hiilihydraattia (esim. porkkanaraastetta) hiukan tavallista vähemmän. -- Näiden johtopäätösten taustalla on tieto siitä, että pääruoan annos sisältää joka tapauksessa runsaasti hiilihydraatteja (perunaa tai riisiä, kasviksia, jne).
  2. Yritän olla syömättä millään aterialla liian paljon. En syö enää mitään pelkästään sen vuoksi, että se "kuuluu hintaan". Käytännössä syön siis lounaalla aiempaa vähemmän, mutta samalla em. kohdasta 1 seuraa, että syön tavallaan aiempaa enemmän aamulla ja illalla, kun lisään annoksiin proteiinia ja rasvaa. Tarkoituksena on siis istua ruokapöytään kolmesti päivässä ja lisäksi nauttia kaksi välipalaa. -- Otan esikuvakseni edesmenneen koiramme Vilin, joka oli hyvin tarkka syömistensä suhteen eikä koskaan syönyt liikaa. Aiempi esikuvani oli edesmennyt kenraali, joka sanoin syövänsä kaiken, mitä toinen ihminen kehtaa toiselle syötäväksi tarjoilla.
  3. Voin ehkä opetella sanomaan annostelijalle, etten tarvitse jättiläisannosta, kuinka monta perunaa haluan, jne, jolloin ruokaa ei mene hukkaan.
Havaitut seuraukset:

23.11.1999: Olen tätä kirjoittaessani noudattanut em. uutta ajattelutapaa kahtena päivänä peräkkäin. Tuntuu siltä, että pitkästä aikaa en ole iltapäivällä väsynyt. Niin siitäkin huolimatta, että jätin tänään jälkiruokakahvin ottamatta ja että on vuoden pimein aika.

27.11.1999: Syömiseen liittyvä

Päähänpinttymä (virheellinen oletus):

Alipainoisen ihmisen tulee toimia päinvastoin, kuin mitä laihduttajille suositellaan. (Olen ollut alipainoinen lähes koko ikäni, aivan viime vuosia lukuunottamatta).

Päähänpinttymän kyseenalaistaminen:

Tällä viikolla lukemani tri Barry Sears'in ihannetilaa (=Zone) koskevat kirjat panevat ajattelemaan, että tärkeintä on hormonaalinen tasapaino. Kun se on saavutettu, paino korjaantuu itsestään sopivaksi, kummasta suunnasta tahansa (yli- tai alipainoisuudesta).

Toiminnalliset johtopäätökset:

Zone-dieetin mukainen elämäntapa sopii yhtä hyvin alipainoiselle kuin ylipainoiselle. Olen noudattanut sitä nyt viidettä päivää.

Lisäys 30.1.2000: Pidemmän ajan seurantaraportti löytyy tästä.