Maanjäristyksistä

Hyvät matkustajat!
Täällä Kaliforniassa joudumme päivittäin ottamaan huomioon erään sellaisen luonnonilmiön, jota useimmat Suomessa asuvat eivät koe kertaakaan elämänsä aikana, nimittäin maanjäristykset.

Mistä maanjäristyksissä on kysymys?
Kaikkihan olemme huomanneet Kauko-Idän ja USA:n länsirannikon henkisen lähentymisen, missä prosessissa Eurooppa on jäämässä oman klassisen kulttuurinsa museoksi. Toisaalta Kalifornia kulkee monissa asioissa muun USA:n edellä. Aivan vastaava etumatka ja lähentyminen toteutuu myös fyysisesti: Kalifornia on irtaantumassa saareksi irti muusta USA:sta ja koko USA liikkuu hiljalleen kohti Japania ja Kiinaa. Liikettä siihen suuntaan havaitaan lähes päivittäin.

Tuoreimmat maanjäristykset San Franciscon alueella
Tässä ensimmäisessä kuvassa näemme San Franciscon alueen tuoreimmat maanjäristykset:

Tuoreimmat maanjäristykset Kalifornian-Nevadan alueella
Ja kun katsomme vastaavaa kuvaa koko Kalifornian ja Nevadan alueelta, se näyttää tällaiselta:

Miten maanjäristyksiin voi varautua?
Seuraavalla sivulla saamme kalifornialaisten asiantuntijoiden laatimat käytännölliset ohjeet, jotka olen lainannut San Franciscon tunnetuimman radio- ja televisioyhtiön web-sivulta. Ohjeet on kuitenkin laadittu lähinnä paikallisille asukkaille eikä niinkään turisteille. Kun esimerkiksi raskaat huonekalut kehoitetaan kiinnittämään pulteilla talon kiinteisiin rakenteisiin, se ei tarkoita, että meidän hotellivieraiden pitäisi ryhtyä siihen työhön jo tänään ennen nukkumaan menoa. Me turistit luovutamme tässäkin henkemme isäntien vastuulle, aivan samoin kuin matkustaessamme kulkuvälineissä ja ylittäessämme tai alittaessamme siltoja maanjäristysalueella.

Seuraava / Next