Ahjos.net -alueen tonttikartta


8.2.2008

Tämä tonttikartta kuvaa, mitä millekin tontille on rakennettu. Tonteiksi kutsutaan tässä kirjoituksessa kansioita ja tiedostoja. (Vertaa: Asemakaava ). Kuvaus antaa lyhyen selityksen ahjos.netin jokaiselle alikansiolle sekä päätasolla (juurihakemistossa) olevalle tiedostolle. Tarkoituksena on lähinnä helpottaa sivuston ylläpitotyötä – varsinkin sen jälkeen, kun vastuu siirtyy sivuston perustajalta muille.

Jokaisen alla mainitun tontin täydellisen osoitteen alkuun kuuluu http://ahjos.net/. Toistaiseksi sen paikalle voi aivan yhtä hyvin kirjoittaa http://kanfi.com/ tai http://svision.net/. Osoitteiden alkuosat voidaan myös kirjoittaa muodossa www.ahjos.net/, www.kanfi.com/ tai www.svision.net/.

Esimerkki: Jos lukija kirjoittaa osoitteeksi vaikkapa http://www.svision.net/finance/firi-94.pdf , selaimessa näkyväksi osoitteeksi muuttuu http://www.ahjos.net/finance/firi-94.pdf ja siinä osoitteessa oleva pdf-tiedosto avautuu.

Seuraavassa on lueteltu kuhunkin asiakokonaisuuteen kuuluvat tiedostot. "Toimiva sivuovi" tarkoittaa tiedostoa, joka avaa kansilehden kehykset valikkoineen ja ao. aihetta koskevan sisällön. On toivottavaa, että lukijat kulkevat joko valikoiden tai sivuovien kautta eivätkä mene kansilehdellä olevan laskurin ohitse suoraan sisältösivuille, vaikka sitäkään ei ole estetty.

Sivuston ylläpitovälineet

Seuraavat tiedostot sisältävät sivuston dokumentaation ja niitä on muistettava päivittää aina samalla kuin sisältöä muutetaan.

Google sivustokartat
Googlen ohjeiden mukaan laaditut sivustokartat, joita Googlen robotti käy silloin tällöin lukemassa. Niissä on määritelty sivuston sisältö, eri sivujen keskinäinen tärkeysjärjestys ja viimeisen päivityksen ajankohta. Tiedostojen pohjat on generoitu ohjelmallisesti kansioon sitemap/, mutta sen jälkeen niitä on editoitu käsin lopullisissa sijoituspaikoissaan, mm. jokaisen URL:n alkuosaan on lisätty kirjaimet "www".Google hyväksyy vain sivustokartan, joka sijaitsee kuvaamansa alueen ylimmällä hierarkiatasolla.
404.shtml
Systeemi näyttää tämän sivun "404 Page not found" -tilanteessa. Sisältönä hyppy sivulle asiakokonaisuudet.htm.
asiakokonaisuudet.htm
Sivuston asiakokonaisuudet aakkosjärjestyksessä. Jos lukija kutsuu sellaista sivua, jota ei ole olemassa, tämä sivu avautuu. Se on myös avattavissa suomenkieliseltä kansilehdeltä. Sivu palvelee siis lukijoita eräänlaisena hakemistona, mutta siinä on myös olennaista, että jokaiseen hakusanaan liittyy muotoa href="alikansio/tiedosto.htm" oleva linkki. Siinä ei siis ole täydellistä http-alkuista osoitetta, minkä ansiosta Google tietää indeksoida koko sisällön Ahjos.nettiin kuuluvaksi.
html-to-xhtml.htm
Tähän tiedostoon on dokumentoitu, mitkä vanhoista tiedostoista ovat vielä HTML-kielisiä ja mitkä on jo muunnettu XHTML-kielisiksi. Kaikki uudet tiedostot koodataan suoraan XHTML-kielisinä.
ohjeita/
Kansio sisältää Ahjos.net-sivuston dokumentaation, ml. Discus-foorumeiden ylläpito-ohjeita. Tuossa kansiossa olevan dokumentaation lisäksi on olemassa kirjoitukset "Kotisivustojeni haltuunotto-ohje" ja "Sähköpostiosoitteet", joita ei tietoturvasyistä ole Webissä. Jälkimmäisessä on lueteltu, mitä sähköpostiosoitteita on annettu ulkopuolisille tai julkaistu eri yhteyksissä.
sivuovet.htm
Sisältää luetttelon toimivista "sivuovista" eli osoitteista, joilla lukija pääsee suoraan tietyn aiheiselle sivulle. Sivuovet on toteutettu siten, että alikansiossa on tiedostot index.html ja indexor.html, jotka toimivat samalla tavalla kuin pääkansiossa olevat samannimiset tiedostot, mutta alikansion indexor.html sisältää alikansion aiheesta kertovan kansilehden. Esim. osoite www.ahjos.net/masennus/ on sivuovi masennusaiheiseen sisältöön ja tiedosto masennus/indexor.html masennusaiheisen sisällön kansilehti. Koska samaa tekniikkaa on sovellettu monissa eri alikansioissa, niiden esittelyn yhteydessä ei jäljempänä yleensä mainita tiedostoja index.html ja indexor.html, vaikka ne siellä ovatkin.
tuoreet.htm
Aikajärjestyksessä oleva luettelo sivuston tuoreimmista päivityksistä. Aina kun tätä päivitetään, pitää muistaa päivittää myös sivulla indexor.html linkin "Tuoreimmat päivitykse" perässä oleva päivämäärä!
testi.htm
Aputiedosto, jonka avulla voi testata apuikkunoiden avaustekniikoiden toimivuutta eri selaimissa. Sivulle on koodattu samat asiat moneen kertaan hiukan eri tavoin.
virheilmoituskoe.htm
Aputiedosto, jonka avulla voi testata aika ajoin, minkälainen virheilmoitus erilaisista hakuvirheistä tulee.

Kehykset, päävalikko ja kansilehdet

index.html
Avaa kehyksen, jossa on kaksi vierekkäistä ikkunaa. Niistä vasemmanpuoleiseen avautuu tiedosto vasen.html ja oikeanpuoleiseen paljon linkkejä sisältävä kansilehti indexor.html. Huom! Monissa alikansioissa on saman niminen, mutta aivan eri sisältöinen tiedosto!
indexor.html
Suomenkielinen kansilehti, jonka sisältö on kuvattu jäljempänä kohdassa "Sisältöaiheet aakkosjärjestyksessä: Kansilehdet". Huom! Monissa alikansioissa on saman niminen, mutta aivan eri sisältöinen tiedosto!
vasen.html
Avaa kehyksen, jossa on kaksi vierekkäistä ikkunaa. Niistä vasemmanpuoleiseen avautuu hyvin kapeana juttelualue cgi-bin/keskustelu/discus.cgi ja oikeanpuoleiseen päävalikkosivu seina.htm.
oikea.html
Avaa kehyksen, jossa on kaksi vierekkäistä ikkunaa. Niistä vasemmanpuoleiseen avautuu valikko seina.htm ja oikeanpuoleiseen indexor.html. Käytetään sivuovissa, joissa alikansion index.html avaa tietyn sivun juttelualueelta ja tämän tiedoston melko kapeana sen oikealle puolelle. Esim: Sivuovi www.ahjos.net/kansa.
seina.htm
Suomenkielisen kansilehden vasemmassa reunassa näkyvä päävalikko joka sisältää mm. kävijälaskurin. Sivu laittaa myös taustamusiikin soimaan, mikäli kyseinen koodi on aktiivisena. Sisältö on kuvattu tarkemmin jäljempänä kohdassa "Sisältöaiheet aakkosjärjestyksessä: Kansilehti, suomenkielinen".
default.htm
Englanninkielinen aloitussivu, joka perustaa kaksi kehystä. Ensimmäinen on vain yhden sarakkeen levyinen ja sellaisena näkymätön. Siihen avautuu tiedosto musiikki.htm, jossa määritelty taustamusiikki alkaa soida. Jos selain ei tuo kehyksiä, toteutuu noframes-vaihtoehto, jossa kysytään ensin englanniksi, halutaanko kuulla taustamusiikkia. Mikäli vastaus on "YES", tässä tiedostossa määritelty musiikkitiedosto alkaa soida. Joka tapauksessa vastaamisen jälkeen samalle paikalle avautuu tiedosto english.html.
english.html
Englanninkielinen kansilehti. Sisältö on kuvattu tarkemmin jäljempänä kohdassa "Sisältöaiheet aakkosjärjestyksessä: Kansilehti, englanninkielinen".
musiikki.htm
Taustamusiikin määrittelytiedosto, jota kutsutaan vain englanninkieliseltä aloitussivulta. Sisältää myös ohjeen, kuinka webmaster voi säätää äänen voimakkuutta. Suomenkielisen aloitussivun taustamusiikki käynnistyy tiedostosta seina.htm. Käytetyt musiikkikappaleet on kuvattu jäljempänä tuon tiedoston yhteydessä kohdassa "Sisältöaiheet aakkosjärjestyksessä: Kansilehti, suomenkielinen".
index-040723.html
indexor-030925.html
muut vastaavanlaiset
Vanhoja tiedostoja, jotka on poistettu käytöstä nimen loppuosaan merkittynä päivänä (-vvkkpp).
Tyylitiedostot
Yhteiskäytössä olevia aputiedostoja
Kansiorakenteen ylimmällä hierarkiatasolla olevia aputiedostoja, joita on käytetty monilla eri sivuilla:
blank2.gif Läpinäkyvä tyhjä alue
blankko.htm Tyhjä sivu
comotxt.gif "This text best viewed with a computer"
flash1.gif Salaman välähdys
frameset-malli.htmAlikansioissa käytettävän, sivuoven avaavan index.html-tiedoston malli.
handmail.gif Postilaatikko pyytää postia kädellä
happy.gifHymy :)
harvline.gif Väliviiva syksyn lehdistä
havuko.gif Väliviivana koristeltu havuköynnös
kivirivi.gif Väliviiva kivistä koottuna
lake.jpg Sivujen taustakuvana oleva järvi
laudat.jpg Arvokas lautaseinä
linkkikuva.gif Läpinäkyvä pieni alue piilolinkkiä varten
outdline.gif Väliviiva kivistä koottuna (= kivirivi.gif)
unhappy.gifSurullinen hymiö
uutta.gif: "Uutta!"
valid-css.bmpTarkastuksessa hyväksytyn CSS-tyylisivun merkki
valid-xhtml10.bmpTarkastuksessa hyväksytyn XHTML 1.0 -sivun merkki
vanha.gif Hämähäkki tekee jo verkkoa sivulle
Erikoiskansiot

Sisältöaiheet aakkosjärjestyksessä

Otsikot ovat samat ja samassa järjestyksessä kuin sivulla asiakokonaisuudet.htm. Aluksi siis suomenkieliset aiheet aakkosjärjestyksessä ja niiden jälkeen englanninkieliset aiheet:

Asemakaava (tämän sivuston)
Ahjos.net -alueen dokumentaatio, lähinnä sivuston nykyisen ja tulevien ylläpitäjien käyttöön:
Asunto-osakeyhtiön asioita
Ayurveda
Ayurveda (suomeksi: elämän tiede) on ikivanhaa intialaista lääketiedettä. Samasta aihepiiristä on tietoa myös kohdissa "Jooga" ja "Mind/body and spirit".
Blog 1948-
Timo Ahjoksen muistelmat vuodesta 1948 alkaen nykypäivään saakka. Sama kuin "Muistoja menneiltä vuosilta". Aineistokansiot, joissa runsaasti alikansioita:
dBASE
Laaja suomenkielinen dBASE-ohjelmiston esittely ja siihen liittyvä kaksikielinen (englanti/suomi) keskustelufoorumi, molemmat jo vanhentuneet.
Finanssiriskien hallinta
Friman, Aleksander ja Amanda jälkeläisineen
Haastatteluja ja muistokirjoituksia
Tiedostot, joiden nimen edessä ei ole kansion nimeä, ovat www.ahjos.net:in päätasolla!
Huutokauppa
Ilmalaivat Helsingissä v. 2004, 1981, 1930
Jooga
Joulutervehdys
Juttelualue (keskustelufoorumi)
Toteutettu Discus-ohjelmistolla, jolle erillinen hoito-ohje. Keskustelufoorumin otsikkonimi, joka näkyy mm. sen lähettämissä sähköpostiviesteissä lähettäjän nimenä, on "Palautetta ja keskustelua". Lisäksi jokaiseen Discus-keskustelufoorumiin kuuluu ohjelmakansio ja hallintokansio, joiden nimet ja sijainnit pidetään tietoturvasyistä salassa.
Joihinkin keskusteluaiheisiin pääsee suoraan sivuovesta, kuten
Kansilehti (portaali), suomenkielinen
Kansilehdellä käytetyt visuaaliset yms. komponentit:
Ahjos, Timo: Näkymä työhuoneeni ikkunasta
Ahjos, Timo: Videonauhurini näyttämä tarkka kellonaika
Tietotekniikan teemapäivä: Web-posteja
Kaikki muut suomenkielisellä kansilehdellä olevat aiheet on käsitelty jonkin muun otsikon alla tai sitten ne ovat vain suoria linkkejä kyseiseen aineistoon tällä palvelimella tai jonkun muun ylläpitämällä palvelimella.
Kielet
Venäjän kieltä koskeva aineisto on esitelty jäljempänä kohdassa "Venäjän kieli". Aineistoon on viitattu Suomi-Venäjä-Seuran sivuilla, joten osoitteita ei pidä muuttaa!
Kulta
Kuluttajaviranomaiset: Oma kokemus matkakorttiasiassa
Kuulumiset
Luokituksia
Tämä on sopiva paikka esitellä erilaisia luokituksia, koskevatpa ne sitten ihmisiä tai asioita. Otteet ICD-10 -tautiluokituksesta ovat erittäin paljon luettuja ja niihin on runsaasti viittauksia muiden sivuilla.
Masennus, dystymia
Koko sivuston eniten luettu aineisto, joka oli aikanaan ehkä ensimmäinen suomenkielinen sivusto tästä aiheesta (vaikka suuri osa aineistosta on edelleenkin vain englanniksi).
Meriarkisto
Ahjos.netin meripohjaiselle kansilehdelle ilmestyy uusia keltaisia linkkejä kuin tukkeja mereltä. Meriarkiston kansilehdellä on sama meri taustakuvana. Meriarkiston käsite perustuu ideaan, että sinne arkistoidut asiat on heitetty takaisin mereen. Siellä on siis linkkejä, jotka ovat aikansa olleet aktiivikäytössä, mutta sittemmin arkistoitu. Meriarkistossa niitä ei enää ylläpidetä eikä niiden säilymistä ole turvattu samalla tavalla kuin "kuivan maan arkistoissa", joissa nimenomaan aineiston säilyvyys pyritään kaikin keinoin turvaamaan. Toisaalta sivuston kansilehdellä uudet asiat ikään kuin tulevat aaltojen mukana merestä ja tässä ne taas lähtevät aaltojen mukana merelle.

Meriarkisto on siis nimenomaan tämän Web-julkaisun arkisto, jonne arkistoidaan pääsääntöisesti kaikki aktiivikäytöstä poistettu aineisto ainakin siksi aikaa, kun se vielä teknisesti toimii. "Kuivan maan arkistona" toimii alikansio www.ahjos.net/muistoja/, jonne kerätään historiallisesti säilyttämisen arvoista aineistoa, jota pääsääntöisesti ei ole aiemmin julkaistu tällä sivustolla eikä muuallakaan.

Meriarkistossa on oma alikansionsa kutakin vuotta kohden. Lisäksi siellä on myös joitakin aihekohtaisia alikansioita.
Microsoft-linkkejä
Tälle sivulle on aikanaan poimittu suorat osoitteet Microsoftin erittäin laajan Web-sivuston niille sivuille, joita sivuston ylläpitäjä halusi säännöllisesti seurata.
Muistoja menneiltä vuosilta
Timo Ahjoksen muistelmat vuodesta 1948 alkaen nykypäivään saakka. Sama kuin aiemmin mainittu "Blog 1948" Aineistokansiot, joissa runsaasti alikansioita: Kuvaesityksissä näkyvät tekstit on syötetty jpg-tyyppisten valokuvatiedostojen caption-kenttiin sivuston ylläpitäjän koneen kansiossa ...\Omistaja\Omat tiedostot\Kotisivut\Kuvaesitysten_alkuperaiskuvat\. Kuvaesitykset on sitten generoitu Picasa-ohjelmalla tuossa kansiossa olevista originaaleista. Webissä olevat valokuvat ovat yleensä resoluutioltaan huomattavasti pienempiä kuin alkuperäiset.
Pietari – Petroskoi – Käppäselkä (matkakertomus 2003)
Aineistokansioissa olevista Acrobat Distillerillä tulostetuista tiedostoista (esim. Pietari-2.pdf), näkee kuvakohtaiset selitystekstit siltä varalta, että ne joutuu joskus syöttämään uudelleen. Tekstit ovat nykyisin jpg-tyyppisten valokuvatiedostojen sisään kirjoitetuissa caption-kentissä.
Rahoitus – Vakuutus – Sijoitus (keskustelufoorumi)
Toteutettu Discus-ohjelmistolla, jolle erillinen hoito-ohje. Keskustelufoorumin otsikkonimi, joka näkyy mm. sen lähettämissä sähköpostiviesteissä lähettäjän nimenä, on "Rahoitus-Vakuutus-Sijoitus". Lisäksi jokaiseen Discus-keskustelufoorumiin kuuluu ohjelmakansio ja hallintokansio, joiden nimet ja sijainnit pidetään tietoturvasyistä salassa.
On mahdollista laatia myös sellaisia sivuovia, jotka avaavat keskustelufoorumin suoraan tietyn keskusteluaiheen kohdalta. Katso esimerkki edellä olevasta kohdasta "Juttelualue".
Rahoitussuunnittelu Ahjos & Kumppanit Oy
Soveltuu yhtiön käyttöön.
Tekninen dokumentaatio
Sisältää tämän sivuston teknisen dokumentaation, mm. tämän tiedoston.
Tietotekniikka ja johtaminen mikrojen aikakaudella
Timo Ahjoksen vuonna 1996 julkaisema artikkelikokoelma, jossa on yksi yhden sivun pituinen artikkeli kutakin aakkosten kirjainta kohden.
Työvälineohjelmista (keskustelufoorumi)
Keskustelufoorumi, joka on omistettu atk-työvälineiden ja mielenkiintoisten projektien esittelylle. Toteutettu Discus-ohjelmistolla, jolle erillinen hoito-ohje. Keskustelufoorumin otsikkonimi, joka näkyy mm. sen lähettämissä sähköpostiviesteissä lähettäjän nimenä, on "Open Source Board". Lisäksi jokaiseen Discus-keskustelufoorumiin kuuluu ohjelmakansio ja hallintokansio, joiden nimet ja sijainnit pidetään tietoturvasyistä salassa.
Muut alikansiot ovat sivuovia, jotka avaavat keskustelufoorumin suoraan tietyn keskusteluaiheen kohdalta. Sellaisia ovat mm: Jos näissä alikansioissa on muuta sisältöä kuin index.html, esim. näytönkuvia, ne on ladattu siitä jonkin keskustelufoorumille lähetetyn viestin osaksi.
Muita työvälineohjelmakansioita
USA: Perustiedot
Kaliforniaan tehtyä virtuaalimatkaa varten kerätty tietopaketti.
Vakuutusalan englanninkielinen linkkikokoelma vuodelta 1998
Valokuvia
Venäjän kieli
Tähän aineistoon viitataan Suomi-Venäjä-Seuran sivuilla, mistä on tullut paljon lukijoita! On siis syytä olla muuttamatta sivujen osoitteita ja jatkaa tämän kehitystyötä.
Virtuaalimatka Kaliforniaan
HUOM! Tiedosto matka/index.html on ulkopuolisille jaettu sivuovi vuonna 2003 tehdyn Venäjänmatkan matkakertomukseen! Sitä ei saa muuttaa, koska siihen on ulkopuolisia viittauksia mm. Suomi-Venäjä-Seuran sivuilla, sillä on korkea Google-pistearvo ja lähes 10 tuhatta kävijää kolmessa vuodessa! Kalifornian matkan sivuovet ovat seuraavat: Samasta aineistosta poimittu, muokattu ja julkaistu Verkkoklinikalla: "Rusina toivottaa masentuneille hyvää yötä"
Värit
Värien muodostuksen teoriaa ja käytäntöä.
Yhteystiedot
Sisältää toistaiseksi vain Timo Ahjoksen yhteystietoja.
Zone-dieetti
Ravitsemustietoutta. Erittäin paljon luettu ja usein viitattu sivusto.

Englanninkieliset otsikot

Business card of Timo Ahjos
Cover page (portal)
Siis englanninkielinen kansilehti, joka avautuu suoraan tai suomenkielisen kansilehden linkistä "International version". Sivulla english.html käytettäviä visuaalisia komponentteja: Kansilehden muu sisältö on vain linkkejä alikansioihin tai ulkopuolisiin palveluihin.
dBASE
Linkki sivulle http://www.ahjos.net/dbase/
Depression
Insurance on the Internet
Avaa sivuston www.iais.net/svision, joka sisältää konsulttityön vuodelta 1998. Kansilehdellä on kaikille avoin vakuutusalan linkkikokoelma. Konsulttityön lukemiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana, joita annetaan vain työn tilaajan suostumuksella. Aineisto on niin laaja, että siitä on oma erillinen kuvauksensa: tonttikartta-iais-net.htm Aiemmin salasanasuojatussa kansiossa www.ahjos.net/costs/ ollut aineisto on siirretty 13.12.2006 kansioon www.iais.net/svision/finnish/ ja sen avaussivu on nyt www.iais.net/svision/finnish/costs.html
Mind/body and spirit
Some promising tools and interesting projects
Linkki samalle keskustelufoorumille, joka on kuvattu edellä kohdassa "Työvälineohjelmista (keskustelufoorumi)". Tämä linkki avaa foorumin kansilehden, joka on englanninkielinen.
Xmas
Sama kuin edellä kohdassa "Joulutervehdys".
72 Sample Colors to keep your inkjet printer fresh
Linkki sivulle http://www.ahjos.net/colors/72_sample_colors.htm
Zone-diet
Linkki sivulle http://www.ahjos.net/zone/, joka on suomeksi, mutta sisältää muutamia linkkejä, joiden perässä lukee "English" tai "USA"