PNG-tyyppiset kuvatiedostot

Open Source Board: Lupaavia työvälineitä: PNG-tyyppiset kuvatiedostot
Linkki suoraan tälle sivulle: http://www.ahjos.net/open/png


   By Webmaster on Tuesday, November 23, 2004 - 10:45 pm:

Jesper Ek & Ulrika Erikson: HTML-käsikirja
1. painos vuodelta 2001, sivut 65-66:

"PNG
Kun GIF:iin liittyvä patenttiriita alkoi, tuli tarve löytää GIF:ille korvaava formaatti ja nopeasti. Tuloksena oli PNG, Portable Network Graphics, joka lausutaan "ping" (atk-humoristit sanovat, että PNG on lyhenne sanoista PNG's Not GIF. Tavoitteena oli luoda Internetiin hyvin sopiva kuvaformaatti ilman GIF:in rajoituksia. Suurin osa työstä tehtiin vuoden 1995 aikana ja lokakuussa 1996 WC3 teki ensimmäisen PNG-suosituksensa (ts. standardin).

PNG pystyy suurin piirtein kaikkeen siihen mihin GIF (lukuun ottamatta animoituja kuvia, joista tulee oma tiedostoformaatti). PNG sisältää myös joukon hienouksia, jotka ovat ominaisia vain sille tai parille muulle formaatille. PNG tukee 48-bittisiä värejä (n. 300 000 miljardia värisävyä) ja 16-bittisiä harmaasävyjä. Se tukee todellisia alfakanavia, joiden avulla voidaan ohjata kunkin yksittäisen kuvapisteen läpinäkyvyyttä. Siinä on myös sisäänrakennettu gammakorjaus, joka poistaa liian tummien tai valoisten kuvien ongelmat.

GIF:iin verrattuna PNG:ssä on myös toinen tärkeä parannus sen suhteen, miten kuvat piirretään progressiivisesti. Sen sijaan, että kuva piirrettäisiin pystysuunnassa, se piirretään nyt sekä pysty- että sivusuunnassa. Testit osoittavat, että PNG-kuva vaatii hieman yli puolet siitä datasta minkä GIF-kuva ensimmäisen kuvaversion ja sen sisällön saamiseksi. Formaatissa on myös kehittynyt mekanismi siirtovirheiden ja vastaavien havaitsemiseksi - tärkeä vaatimus Internetissä. Edelleen PNG sisältää standardoituja mekanismeja ("chunks"), joiden avulla PNG:hen voidaan myöhemmin lisätä datakenttiä.

Kaikista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta PNG ei ole saavuttanut läpimurtoaan Internet-käytössä. Netscape ja Internet Explorer tukivat sitä jollakin tavoin vasta vuonna 1997 ja vieläkin selaimilla on vaikeuksia käsitellä tätä formaattia." (Lähteenä käytetty kirja on päivätty elokuussa 2000!)

"Yksi PNG:n ongelma on itse asiassa ollut, että se oli liian edistynyt. Vaikka yksi kehitystyön päätarkoitus olikin yksinkertaisuus, formaattiin tuli liian paljon hyvää. Siksi vasta nyt on alkanut ilmestyä täydellisiä PNG-sovelluksia. Toisaalta PNG on jo standardi: jokaisen uuden grafiikkaohjelmaversion pitää pystyä käyttämään PNG:tä.

PNG:n ongelmat osoittavat myös, miten hidas Internet itse asiassa on joidenkin tiettyjen teknisten asioiden yhteydessä."