Q
05.05.1996

QUATTRO PRO:N OPETUKSET

Quattro Pro -taulukkolaskentaohjelman historia on hyvä esimerkki siitä, että tuotteen ominaisuudet ja edullinen hinta eivät takaa kaupallista menestystä. Samalla se osoittaa, että laadukkaan PC-ohjelmiston käyttäjät ovat melko hyvin turvattuja silloinkin, jos tuote jostakin syystä kuitenkin häviää kaupallisen kilpailun.

1980-luvun taulukkolaskentaohjelmistomarkkinoilla Lotus 1-2-3 oli ehdoton markkinajohtaja. Kun Lotuksella meni hyvin, se laiminlöi jatkuvan tuotekehityksen ja sai kaksi merkittävää haastajaa eli Microsoftin Excelin ja Borlandin Quattro Pro:n. 1990-luvun alkupuolella taulukkolaskentamarkkina oli kiivaasti kilpailtu alue. Kukin mainituista kolmesta yrityksestä omaksui toisistaan poikkeavan strategian.

Lotus myi vanhentunutta tuotetta, jota monet organisaatiot ostivat ikäänkuin vanhasta muistista. Näytti siltä, että Lotus panosti enemmän oikeudenkäyntiin Borlandia vastaan kuin tuotekehitykseen. Oikeusprosessi kesti monta vuotta ja eteni USA:n korkeimpaan oikeuteen saakka, missä se raukesi viime vuonna omaan mahdottomuuteensa. Lotusta ei ole enää olemassa itsenäisenä yrityksenä, vaan se on sulautettu IBM:ään.

Borland puolestaan keskittyi innovatiiviseen tuotekehitykseen. Quattro Pro:sta tehtiin tuote, joka oli alansa helppokäyttöisin, mutta silti erittäin monipuolinen ja nopea. Jokaisen Lotus-käyttäjän olisi ollut helppo siirtyä siihen ja siirtää samalla kaikki vanhat sovelluksensa. Quattron graafiset tehosteet ja esitysgrafiikka olivat ihan omaa luokkaansa Lotukseen verrattuna. Sitäpaitsi ne oli integroitu kiinteästi taulukkolaskentaan, kun taas Lotus 1-2-3:n päälle jouduttiin niitä varten asentamaan Impress- yms. apuohjelmia ja Excelistä hypättiin grafiikan tekoa varten MS Graph-apuohjelmaan. Kilpailijoihin verrattuna Quattron suoritusnopeus oli moninkertainen ja muistin käyttö toteutettu siten, että ohjelma hyödynsi isonkin muistin, mutta toimi tarvittaessa pienessäkin tilassa.

Vaikka Borlandilla oli selvästi paras tuote, siitä ei tullut koskaan taulukkolaskennan markkinajohtajaa. Lotuksen käyttäjistä useimmat olivat ilmeisesti liian laiskoja vaihtaakseen parempaan. Microsoft puolestaan kopioi nöyrästi Exceliin kaikki ne Quattron ominaisuudet, joiden se arvioi kiehtovan myös Excelin käyttäjiä. Kun Borland erehtyi kerran julkistamaan Quattron seuraavan version innovaatiot etukäteen, Microsoft ehti toteuttaa niitä Excelissä jo ennen kuin Borland sai oman tuotteensa myyntikuntoon. Lopulta Excelin versiosta 5 tehtiin niin paljon Quattro Pro 5:n kaltainen, että Quattron ainoaksi merkittäväksi eduksi tehokkaassa Windows-koneessa jäi hintaetu. Markkinaosuutta saadakseen Borland myi nimittäin Quattroa tyypillisesti puolella tai kolmasosalla Excelin hinnasta. Microsoft puolestaan alkoikin markkinoida erillisten tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmien asemesta niiden kokoelmaa eli Office-pakettia.

Borlandin ajauduttua taloudellisiin vaikeuksiin se myi Quattro Pro:n WordPerfectille, joka halusi vastata Microsoftin Office-haasteeseen. WP teki Quattrosta version 6, joka ehkä miellytti WP-käyttäjiä, mutta karkoitti suuren joukon Quattro-faneista Excelin käyttäjiksi.

Rohkaisevaa tässä kaikessa on kuitenkin se, että markkinajohtaja ei missään vaiheessa rangaissut kilpailevan tuotteen käyttäjiä. Päinvastoin se omaksui kilpailijansa parhaat innovaatiot ja teki asiakkaiden siirtymän omaan parannettuun tuotteeseensa mahdollisimman helpoksi sekä teknillisesti että erityisen alhaisella tuotevaihtohinnoittelulla.

Tämän sivun alkuun
Sisällysluettelo ja ohjeet