Konosuke Matsushita 1895-1989


Konosuke Matsuhita Juhani Lompolo, Helsingin Sanomat 28.4.1989:

"Japanilainen teollisuus- ja suurliikemies, Nationalin ja Panasonicin perustaja Konosuke Matsushita kuoli torstaina Tokiossa Japanissa.

Matsushita oli sairaalloinen pienestä lähtien, mutta se ei estänyt häntä saavuttamasta 94 vuoden ikää ja asemaa yhtenä modernin Japanin arvostetuimmista liikemiehistä.

Wakayamassa, Länsi-Japanissa syntynyt Matsushita keskeytti koulunsa varhaisessa vaiheessa ja meni perheensä taloudellisten vaikeuksien takia saman tien töihin. Nuorella Matsushitalla oli silmää teknillisille asioille ja pian hän kehitti sähkökoskettimen, joka merkitsi olennaista parannusta silloin käytössä olleisiin verrattuna. Hänen työpaikallaan ei kuitenkaan kiinnostuttu asiasta ja Matsushita perusti oman yrityksen.

Siitä lähti kehitys, joka on johtanut sähkölaitteita valmistaneesta verstaasta kulutuselektroniikan jättiläisyhtymään, joka tunnetaan maailmalla paitsi nimellä Matsushita Electric myös National-, Panasonic- ja Technics-merkeistään.

Matsushitan yhtymään kuuluu 570 tytäryhtiötä, joiden palveluksessa eri puolilla maailmaa on 190 000 ihmistä. Kulutuselektroniikan lisäksi yhtiö on äskettäin laajentanut myös tietokonealalle.

Matsushita lopetti jokapäiväisen työskentelynsä yrityksessään jo 15 vuotta sitten, mutta pysyi yhtymän johdossa johtokunnan neuvonantajana, kuten Japanissa on tapana. Hän oli erittäin aktiivinen yhteiskunnallisissa kysymyksissä ja perusti jo vuonna 1946 oman instituutin, jonka tunnuksena oli "Rauha, sopusointu ja hyvinvointi". PHP-instituutti julkaisee omaa lehteä, johon Matsushita kirjoitti kuukausittain omaa palstaa pääasiassa elämänkatsomuksellisista kysymyksistä. Matsushita kirjoitti yli 50 kirjaa, joukossa mm. menestyskirja "How to Rescue Crumbling Japan".

Matsushita tunnettiin erittäin aktiivisena kansainvälisissä kysymyksissä ja siinä mielessä hän on Japanin yritysjohtajista ollut edelläkävijän asemassa - luonteva ja positiivinen kansainvälisyys kun ei ole vielä kauankaan kuulunut japanilaiseen elämänfilosofiaan. Matsushita pyrki kansainvälisyydellä välittämään japanilaisten näkemyksiä, ja tällä tavalla hän maaliskuisessa pakinassaan kuvasi näkemystään yrittäjän ilosta:

"Asiakkaan arvo ei riipu hänen sosiaalisesta asemastaan tai rikkaudestaan tai edes hänen ostoksensa koosta. Yrittäjän suurin ilo on siinä, kun hän kykenee tyydyttämään asiakkaansa tarpeet, ja hänen pitäisi olla kiitollinen jokaisesta tilaisuudesta voida tehdä niin.""

Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.

Tämän sivun alkuun
Takaisin Y-artikkeliin