Näin minä sen ymmärrän ...

Usein esitettyjä kysymyksiä

Timo Ahjos 29.3.2000     Lähteet: Sivulla www.ahjos.net/zone/kirjat.htm lueteltu kirjallisuus.

Eikö Zone-annoksista tule liian vähän kaloreita?

Esimerkiksi "Taija" esitti tuon kysymyksen zone-keskustelusivuilla 28.3.2000 tässä muodossa:

"Minulla on Searsin yksi Zone-kirja, ja jos nyt onnistun sitä käännösvirheistä huolimatta oikein tulkitsemaan, niin annokseni määräytyvät seuraavasti. Rasvaton massani on 51 kg, eli annoksia tulisi 8. Energiaa niistä saisi 8*7*4 (proteiini) + 8*9*4 (hiilihydraatit) + 8*3*9 (rasva) = 728 kcal. Eikös tuo ole aika vähän??"

Vastasin hänelle tähän tapaan:

1) Todellisissa ruuissa on et syö yleensä puhdasta proteiinia, hiilihydraattia tai rasvaa. Sears luokittelee yksinkertaisuuden vuoksi ruuat noihin kolmeen ryhmään, jättäen vähemmistönä olevat ravintoaineet laskelmista pois muuten, paitsi että proteiiniruuan yleensä sisältämä piilorasva on otettu huomioon. Esim. 3 oliivia muodostaa "yhden rasva-annoksen", mutta onhan siinä oliivissa toki hiilihydraattiakin.

2) Olet oikeassa, että noista perusmääristä tulee aika vähän kaloreja. Jos on tarkoitus laihduttaa, loppu otetaan sitten omalta vyötäröltä. Esim. 1000 kcal omaa rasvaa päivässä laihduttaa vajaan kilon viikossa. Sitten kun ei ole enää varaa laihtua, tarvittava lisäenergia saadaan lisäämällä ruokaan tyydyttämättömiä rasvoja. Ne eivät silloin tietenkään lihota, kun rasvan antama energia menee saman päivän kulutukseen.