©Timo Ahjos 31.7.2004
muokattu 20.03.2021
Suora osoite näille ilmalaivasivuille:
www.ahjos.net/ilmalaivat

 

Vuoden 1981 ilmalaivavierailu Helsingissä:

GOODYEAR "EUROPA"

Helsingissä otettuja valokuvia vuodelta 1981

Helsingissä loppukesällä 1981 vieraillut Goodyear-ilmalaiva oli rekisteritunnukseltaan ja nimeltään "N2A Europa". Rekisteritunnuksen voi suomentaa: "USA:n ilma-alusrekisterissä oleva 2. ilmalaiva (airship)". "N2A Europa" oli Goodyear-yhtiön "lähettiläänä" Euroopassa vuodesta 1972 vuoteen 1986. Nykyisin sama rekisteritunnus on vuonna 1997 rakennetulla "N2A Eagle"-nimisellä ilmalaivalla, joka oli alunperin "N4A Columbia".

Ilmalaivan vaaleassa kyljessä näkyi päivänvalossa vain teksti "GoodYear", mutta illan hämärtyessä Helsingin taivaalla alkoi mieleenpainuva show. Valokuvistakin näkyy tarkkaan katsoen verkko, jossa on tuhansia pieniä lamppuja. Tarkemmin sanottuna siinä on suorissa pysty- ja vaakariveissä kolmen eri värisen (punaisen, vihreän ja sinisen) lampun ryhmiä. Kokonaisuutena verkko oli siis matalaresoluutioinen RGB-näyttö, jolla näytettiin erilaista mainos- ja viihdeohjelmaa. Ainakin vuonna 1981, jolloin ei ollut vielä nähty suuria videonäyttöjä, kuva tuntui terävältä.

Alla on kokoelma valokuvia, jotka ilmailun harrastaja Panu Antere kuvasi vuonna 1981 Helsingissä, useimmat Malmin lentokentällä. Ne on viime vuonna skannattu 23 vuotta vanhoista paperikuvista ja sen jälkeen hiukan entisöity kuvankäsittelyohjelmalla.


Klikkaa mitä tahansa kuvaa, niin se avautuu isokokoisena kuvaesitykseen!

Taustatietoja Goodyear-ilmalaivoista

Amerikkalainen Goodyear on maailman suurin kumialan yritys, joka on ottanut nimensä köyhänä eläneen ja kuolleen keksijän Charles Goodyearin mukaan. Yhtiö on tehnyt noin 400 ilmalaivaa - enemmän kuin mikään muu yritys maailmassa. Ilmalaivojen teko aloitettiin 1920-luvulla Zeppelinin ja Goodyearin yhteisyrityksessä, joka teki kaksi suurta kiinteärunkoista ilmalaivaa (Akron ja Macon) USA:n laivastolle. Sen jälkeen Goodyear teki satoja "blimp"-tyyppisiä ilmalaivoja USA:n laivastolle, joka käytti niitä toisessa maailmansodassa. Goodyear tuotti jo vuonna 1925 ensimmäisen siviilikäyttöön mainostamiseen tarkoitetun Pilgrim-ilmalaivan. Goodyearin siviilialuksille ei ole sattunut yhtään vakavaa onnettomuutta jo yli 80 vuotta kestäneen historiansa aikana.

Goodyearin ilmalaivoja kutsutaan yleisesti "blimpeiksi", mikä viittaa niiden rakenteeseen: Niissä ei ole kiinteää runkoa, vaan koko alus menee kasaan, jos helium päästetään pois sen sisältä.

Goodyearilla on USA:ssa pysyvästi kolme ilmalaivaa: yksi yhtiön kotikaupungissa Ohiossa, yksi Kaliforniassa ja yksi Floridassa. Kaksi ilmalaivaa on sijoitettu pysyvästi Etelä-Amerikkaan ja kaksi Eurooppaan.

Edellä olevien tietojen lähde: http://www.myairship.com/database/goodyear.html

Goodyearin ilmalaivojen historia, valokuvia, "blimpin anatomia" yms löytyy osoitteesta www.goodyearblimp.com

Goodyear blimp

Yllä olevassa kuvassa on Helsingissä käyneen "N2A Europa":n samannäköinen sisaralus "N3A America". Uudemman sukupolven "blimpit" ovat ainakin maalaukseltaan hiukan eri näköisiä kuin nämä 1980-luvulla lentäneet.

Suomessa vuonna 2004 vieraillut "Yokoso! Japan" muistuttaa kooltaan, ulkonäöltään ja käyttötarkoitukseltaan paljon enemmän Goodyearin ilmalaivoja kuin vuonna 1930 vieraillutta "Graf Zeppeliniä". Kuitenkin suomalainen media hehkutti sen vierailua ikäänkuin vuoden 1930 vierailun toisintona ja lähes unohti vuoden 1981 vierailun, koska silloinen vierailija ei ollut "aito Zeppelin".

Tämän sivun alkuun       Ilmalaiva-aiheen alkuun

1930     2004