© Timo Ahjos
Päivitetty viimeksi 21.7.2021 klo 22
Liittyy artikkeliini Varo, kultakuume voi tarttua!
Katso myös laatimani tuote-esittely valokuvineen!
Tällä sivulla "Wienin Filharmonikot" tai lyhyesti "filharmonikot" tarkoittaa itävaltalaista kultarahaa, jonka alkuperäinen saksankielinen nimi on "Der Wiener Philharmoniker", englanniksi "The Vienna Philharmonic" tai puhekielessä lyhyesti "Philharmonics". Sen valmistaja on Itävallan keskuspankin omistama rahapaja Münze Österreich AG, jota kutsun jäljempänä yksinkertaisesti rahapajaksi. Yhtiön Web-sivuston osoite on https://muenzeoesterreich.at Sivusto avautuu saksankielisenä, mutta kansilehden oikean ylänurkan valikosta kielen voi vaihtaa englanniksi. Englanninkielisissä viesteissä yhtiö käyttää itsestään nimeä The Austrian Mint.
Tämän sivuston laatija ja ylläpitäjä on Helsingissä asuva yksityishenkilö, joka on sivulla mainittuihin yhtiöihin nähden enintään pienasiakkaan asemassa. Sivu on laadittu auttamaan muita asiakkaita, ettei jokaisen tarvitse itse nähdä paljon vaivaa tässä selvitettyjen asioiden selvittämiseksi. Sivulla esitetyt tiedot pitivät paikkansa sivun laadintahetkellä heinäkuussa 2021, mutta ne ovat voineet sen jälkeen muuttua kirjoittajan saamatta siitä tietoa.
Julkaisin jo vuonna 2006 tätä vastaavan sivun, jossa neuvoin, kuinka tilaus tehdään sähköpostitse ja maksetaan tilisiirtona verkkopankin kautta. Nyt vuonna 2021 on käytettävissä rahapajan verkkopankki, jonka kautta tilaaminen on aiempaa helpompaa, mutta siellä esitellyt muut maksutavat kuin perinteinen tilisiirto eivät ole käytettävissä suomalaisen pankin kautta. Kävin ne kaikki läpi heinäkuun 2021 alussa ja tulin tähän käsitykseen. Ne muut verkkopankissa esitellyt maksutavat ovat sellaisia, että maksun saaja saa sen maksun välittömästi, jolloin he voivat heti vahvistaa kaupan. Tilisiirtona tehty maksu näkyy vastaanottajan tilillä vasta seuraavana päivänä, joten he voivat vahvistaa kaupan vasta silloin.
Vaihe 0: Verkkokaupan selailu
Edellä mainitulla Itävallan rahapajan Web-sivustolla on tuotekuvauksia ja verkkokauppa, josta kannattaa lukea myös yleiset toimitusehdot ja toimituskulut. Sivustolla on paljon taustatietoja myytävistä tuotteista ja nyt myös kultarahojen senhetkinen myyntihinta (jota ei siellä joskus aiemmin ollut). Tuotevalikoimassa on paljon erilaisia kulta-, hopea- ja platinakolikoita sekä niihin liittyviä oheistuotteita, kuten säilytyslaatikoita ja lahjapakkauksia.
Vaihe 1: Rekisteröityminen verkkokaupan asiakkaaksi
Tämä kannattaa tehdä jo ennen ensimmäistä ostopäätöstä, koska siihen menee oma aikansa eikä rekisteröityminen velvoita ostamaan mitään. Käyttäjätunnukseksi tulee oma sähköpostiosoite. Salasanan joutuu itse keksimään. Jos merkitsee henkilötietohin kielekseen englannin, kaikki myöhemmät viestit tulevat englanninkielisinä ja allekirjoitettuina rahapajan englanninkielisellä nimellä "The Austrian Mint".
Vaihe 2: Ostosten teko verkkokaupasta
Kirjautuneena verkkokauppaan omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla kootaan ostokset ostoskoriin samalla tavalla kuin muissakin verkkokaupoissa. Filharmonikko -kultarahoja ostettaessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että niitä on kultaisia, hopeisia ja platinaisia. Kultaisia on eri kokoisia (1 unssi, 1/2 unssia, 1/4 unssia, 1/10 unssia ja 1/25 unssia.)
Yhden unssin Wienin filharmonikon voi ostaa kolmella vaihtoehtoisella tavalla pakattuna:
Missään näistä vaihtoehdoista kuitissa ei näy erikseen pakkauksen hintaa, mutta vaihtoehdossa 3 yhden unssin kultaraha maksaa 2,50 euroa enemmän kuin vaihtoehdoissa 1 ja 2, jotka ovat keskenään samanhintaisia. Lisäksi on mahdollista tilata kolikko 3 euron hintaisessa lahjapakkauksessa, joita on eri aiheisia (syntymäpäivä, ystävänpäivä, äitienpäivä, isänpäivä, joulu, koulun alku, häät, ajokortti, tutkinto, jne). (Todettu 16.7.2021).
Vaihe 3: Rahapaja vahvistaa sähköpostitse vastaanottaneensa tilauksen
Sähköpostiviestissä todetaan, mitä on tilattu, ja vahvistetaan, että tilaus on vastaanotettu. Viestissä luvataan lähettää pian maksupyyntö maksuohjeineen ja huomautetaan, että se viesti ei vielä muodosta sopimusta kaupasta. (Viestin otsikko on "Automated acknowledgement of your order".)
Vaihe 4: Rahapaja lähettää sähköpostitse "proforma-laskun" maksuohjeineen
Viestin liitteenä on ns. proforma-lasku, joka on laskun näköinen, mutta maksuvelvollisuutta ei liene. Siinä on kauppahinnan lisäksi "toimituskulu ulkomaille" 25,00 euroa. Maksuaikaa on viikko, mutta ostettu tuote lähetetään heti, kun maksu näkyy heidän tilillä. Viestin liitteenä on myös yleiset ostetun tuotteen palautusehdot ("Right of Withdrawal"). Kultakolikoita ei voi palauttaa, koska niiden hinnat vaihtuvat päivittäin. En tiedä, mitä tapahtuisi, jos jättäisi maksamatta kullan hinnan mennessä alaspäin. Ehkä he eivät ottaisi vastaan uutta tilausta alentuneella hintatasolla. (Viestin otsikko on "Confirmation of your order".)
Vaihe 5: Asiakas maksaa tilauksensa
Maksoin tilaukseni Nordean verkkopankin kautta heti saatuani "proforma-laskun". Siinä on maksuohje, joka sisältää pankkiyhteystiedot (pankin BIC-tunnuksen, tilin IBAN-numeron ja maksun viitenumeron. Lasku on täysin englanninkielinen ja laskuttajan nimi on siinä muodossa "The Austrian Mint". Minulla oli kuitenkin Nordean verkkopankissa ennestään maksun saaja "M_nze Österreich", jonka tilinumero on muuttunut edellisen maksun jälkeen. Kun yritin lähettää maksun, Nordea ei hyväksynyt enää nimeä "M_nze ..." eikä myöskään muodossa "Münze ... ", mutta nimellä "Muenze Österreich" maksu meni läpi. Vaikka kysymys on euromääräisestä EU:n sisäisestä maksusta, Nordea verkkopankissa se on minulla nimikkeellä "Valuuttamaksu". Se eroaa kotimaisesta maksusta ainakin siinä suhteessa, että valuuttamaksun saajasta on tallessa myös katuosoite.
Vaihe 6: Rahapaja kuittaa saaneensa maksun
Rahapaja lähettää viestin, jossa kiitetään maksusta ja luvataan lähettää toimitusvahvistus heti, kun tilattu tuote on lähetetty. (Viestin otsikko on "Confirmation of payment".)
Vaihe 7: Rahapaja ilmoittaa lähettäneensä tilatun tuotteen
Sähköpostiviestissä kerrotaan, että tilaamani lähetys on juuri lähtenyt rahapajan jakelukeskuksesta ja että 24 tunnin sisällä voin alkaa seurata lähetyksen kulkua viestissä annetulla lähetystunnuksella UPS:n online-systeemistä UPS.com. (Viestin otsikko on "Confirmation of dispatch".)
Yhteydenpito rahapajaan päättyi tuon kaupan osalta tähän. Tein edellä vaiheessa 2 kuvatun kaupan maanantaina 5.7.2021 puolen päivän aikoihin ja sain vaiheessa 7 mainitun lähetysilmoituksen tiistaina 6.7.2021 kello 13:25. Rahapajan sivustolta luin, että he lähettävät kotimaiset tilaukset Itävallan postin kautta ja kaikki ulkomaiset tilaikset UPS:n kautta.
Aiemmat tilaukseni, joita tein vuosia sitten, saapuivat lähipostiin kirjattuna kirjeenä tasan kahden viikon kuluttua sähköpostitilauksen lähettämisestä ja 4 päivää ennen laskun erääntymistä. (Silloinkin rahapajan verkkokauppa oli jo olemassa, mutta sieltä ei voinut ostaa sijoituskultarahoja.) Nykyisin ne tuodaan kotiin UPS:n ruskealla pakettiautolla. Muita vaihtoehtoja ei ole tarjolla. Koska minulla ei ollut mitään aiempaa kosketusta UPS:iin, perehdyin heidän sivustoonsa, rekisteröidyin käyttäjäksi ja syötin sinne oman osoitteeni ja puhelinnumeroni.
Lukemani mukaan UPS toimii Euroopassa siten, että heidän omat rahtikoneet lentävät iltayöllä Euroopan eri puolilta Kölniin, jossa paketit lajitellaan ja koneet lentävät sitten aamuyöllä takaisin. Esim. minun maanantaina 5.7.2021 tilaamani ja maksamani kultaraha oli lennätetty tiistai-iltana 6.7.2021 Wienistä Kölniin ja varhain keskiviikkoaamuna 7.7.2021 Kölnistä Malmön kautta UPS:in toimipaikkaan Vantaalle. Hämmästyin toiminnan nopeutta ja luulin, että lähetykseni tuodaan minulle jo keskiviikkona, mutta turhaan odotin. Se tuotiin vasta seuraavan viikon maanantaina 12.7.2021. Kerron seuraavassa tarkemmin:
Näin UPS:in systeemissä lähetykseni perustiedoissa arvioidun toimitusajan "keskiviikkona, heinäkuuta 07, Päivän loppuun mennessä." ja huomautuksen "Allekirjoitus vaaditaan". Siitä päättelin, että minun on odotettava kotona sen tuomista. UPS:illa ei ole sellaista palvelua kuin esim. Postilla ja Budbeellä, että asiakas voisi valita päivän ja parin tunnin aikaikkunan, milloin paketti tuodaan. Postin ja Budbeen asiakkaat voivat kännykästään seurata, missä jakeluauto on ja montako toimitusta sillä on vielä minun edellä. UPS ilmoittaa vain, että paketti tuodaan klo 9-19 välillä ja ruuhkatilanteessa ehkä joskus myöhemminkin.
Näin UPS:in systeemissä seuraavat ilmoitukset:
6.7.2021 18.38 Lähtöskannaus
6.7.2021 22.41 Lähtenyt toimipaikasta Vienna, AT
7.7.2021 00.12 Saapunut toimipaikkaan Koeln, DE
7.7.2021 04.30 Lähtenyt toimipaikasta Koeln, DE
7.7.2021 04.37 Saapunut toimipaikkaan Malmo Sturup, SE
7.7.2021 05.20 Lähtenyt toimipaikasta Malmo Sturup, SE
7.7.2021 07.42 Saapunut toimipaikkaan Vantaa, FI
7.7.2021 09.18 Tuontiskannaus Helsinki, FI
7.7.2021 09.18 Toimitusvaiheessa Helsinki, FI
7.7.2021 15.47 Pyrimme hankkimaan kuljettajallemme tätä toimitusta varten tarvittavan turvallisuusluokituksen. Helsinki, FI
7.7.2021 17.17 Pyrimme hankkimaan kuljettajallemme tätä toimitusta varten tarvittavan turvallisuusluokituksen./ Toimitus siirretään Helsinki, FI
7.7.2021 21.20 Pyrimme hankkimaan kuljettajallemme tätä toimitusta varten tarvittavan turvallisuusluokituksen./ Toimitus siirretään Helsinki, FI
8.7.2021 05.30 Varastoskannaus Helsinki, FI
9.7.2021 06.06 Varastoskannaus Helsinki, FI
Tuossa vaiheessa eli perjantaina 9.7.2021 klo 12.50 soitin UPS:n asiakaspalveluun ja sain tietää, että "turvallisuusluokituksella" tarkoitetaan ovikoodia. En ollut löytänyt UPS:in systeemistä paikkaa, mihin olisin voinut ovikoodin syöttää. Sen vuoksi yritin jo kolme päivää tarkkailla UPS:n ruskean pakettiauton saapumista, jotta voisin mennä avaamaan alaoven. Puhelinnumeron olin kyllä syöttänyt, mutta en tiennyt, näkeekö kuljettaja sitä. Muiden kuljetusliikkeiden kuljettajat soittavat alaovelta ja kysyvät ovikoodin. UPS:n asiakapalvelija sanoi kategorisesti, että UPS:in kujettaja ei soita puhelimella. Hän otti minulta ovikoodin vastaan puhelun aikana ja lupasi, että paketti tuodaan maanantaina 12.7. tai tiistaina 13.7. klo 9-19 välillä, tai mahdollisesti myöhemmin. Systeemiin hän kirjasi asian näin:
9.7.2021 12.57 Olemme saaneet vastaanottajalta pyynnön siirtää toimitusajankohtaa.
Uudelleenaikataulutettu toimitus maanantaina, heinäkuuta 12, Päivän loppuun mennessä
9.7.2021 Toimituspäivä on muutettu vastaanottajan pyynnön mukaisesti
(Lauantaina 10.7. ja sunnuntaina 11.7. ei tapahtunut mitään.)
12.7.2021 02.42 Tuontiskannaus Helsinki, FI
12.7.2021 13.40 Toimitettu osoitteeseen Helsinki, FI Toimipaikka: Yksityinen
Kun näin tuon viimeisen ilmoituksen, säikähdin ensin, minne se paketti on viety, mutta eteisen lattialta se löytyi. Vaikka olimme kotona, emme huomanneet sen tuloa. Ovikelloa ei soitettu eikä allekirjoitusta pyydetty. Vasta myöhemmin luin kuljetusehdoista, että korona-aikana paketti jätetään vastaanottajaa tapaamatta ja allekirjoitusta pyytämättä, vaikka lähettäjä olisi merkinnyt, että se vaaditaan ("Signature required"). Arvoesineitä ei kuitenkaan jätetä esim. ulko-ovelle, rapun alle tai naapurille, kuten tavallinen paketti voidaan jättää.
Käytännön johtopäätökseni: Paketin saatuani näin, että osoitetarrassa oli kyllä puhelinnumeroni, josta ovikoodi olisi voitu soittamalle kysyä. Nyt syötin ovikoodin rahapajan asiakasrekisterissä oleviin osoitetietoihini, joten seuraavassa lähetyksessä sekin on ehkä jo paketin osoitetarrassa nimikkeellä "code". Ellei se toimi, tiedän ainakin soittaa UPS:ille heti, kun lähetys on Vantaalla.
Suoraan valmistajalta tilatut kultarahat ovat uutuuttaan kiiltäviä ja käsin koskemattomia. Ne kannattaa pitääkin sellaisina. Puhdas kulta on paljon pehmeämpää kuin kultasormukset ja kultakorut, joiden kultapitoisuus on alempi. Jos 999,9 promillen kultarahaan koskee paljain käsin, siihen jää heti sormenjälki. Jos sitä sitten yrittää pyyhkiä pois, rahaan tulee naarmuja, jolloin sen numismaattinen keräilyarvo alenee ainakin muutamilla prosenteilla. Toki se kelpaa edelleen sellaisille ostajille, jotka ostavat kultaa sulatettavaksi raaka-aineeksi, mutta he maksavat siitä vähemmän.
Edellä esitetyistä rahapajan kolmesta pakkauksesta ainakaan vaihtoehdot 1 tai 3 eivät ole sellaisinaan hyviä kultarahan säilyttämiseen, koska jokainen haluaa varmaankin joskus katsella kolikkoa sen molemmilta puolilta. (Vaihtoehdosta "2.verpackt" minulla ei ole tätä kirjoittaessa vielä kokemusta.) Silloin tulee vastustamaton halu ottaa paljaana oleva kolikko käteen. Siksi olen ostanut tällaisia muovikapseleita. Ostopaikkani oli Rahaliike Holmasto, Aleksanterinkatu 50, Helsinki, mutta niitä voi nykyisin tilata myös Amazonista ja eBaysta. Kapselin tulee olla sopiva rahalle, jonka läpimitta on 37 mm ja paksuus 2 mm. Ainakin kuvan mukainen Leuchtturm-kapseli on tunnetusti hyvälaatuinen ja yleisesti saatavissa.
Kolikon mukana tulee myös edellä mainitun proforma-laskun näköinen lasku, johon on merkitty, että se on maksettu. Se kannattaa säilyttää samassa paikassa kuin kyseinen kolikko. Jos kolikon joskus myy, ostajalla ei pitäisi sen paperin nähtyään olla epäilyksiä kolikon aitoudesta. Myynnin yhteydessä realisoituu aina verovaikutteista luovutusvoittoa tai luovutustappiota, jolloin on tärkeää tietää todistettavasti alkuperäinen ostohinta.
Tavex Oy antaa web-sivullaan https://tavex.fi/ukk/ uusien kultarahojen käsittelyyn mm. seuraavat ohjeet:
Poistaessasi kolikon tai laatan pakkauksesta, aseta tuote puhtaalle ja pehmeälle pinnalle. Esimerkiksi samettityyny on hyvä vaihtoehto.
- Pidä aina kiinni vain kultalaatan tai -kolikon reunoista, mikäli joudut käsittelemään kultaa ilman pakkausta.
- Älä koske koskaan kultalaatan tai -kolikon pintaa, sillä sormenjäljet voivat alentaa kullan arvoa. Sormenjälkiä ei saa poistettua kiiltävästä pinnasta. Ole varovainen, sillä hienoinkin kangas voi jättää kullan pintaan naarmuja.
- Mikäli sinun tarvitsee koskea kultatuotteisiin, on suositeltavaa käyttää valkoisia puuvillahansikkaita.
- Älä koskaan yritä purra kultaa testataksesi sen pehmeyttä.
- Yritä säilyttää kultakolikot tai -laatat niin, etteivät ne koske toisiinsa, sillä niihin voi tulla naarmuja tai muita jälkiä.
- Älä liikuta kultaa mitään pintaa pitkin.
Minä olen siirtänyt kolikot rahapajan pakkauksesta edellä kuvattuun muovikapseliiin koskematta kolikkoon käsin eli vain pudottamalla sen pakkauksesta suoraan kapseliin.
Tein tämän vertailun sunnuntaina 18.7.2021. Markkinat ovat kiinni lauantaisin ja sunnuntaisin, jolloin eri web-sivuilla näkyy perjantain viimeinen hinta. Kullan maailmanmarkkinahinta koskee kaupankäyntiä suurilla erillä, mutta se ilmaistaan kuitenkin yhden unssin hintana dollareissa. Tähän vertailuun otin unssin euromääräiset hinnat.
Itävallan rahapajan yhden unssin Wienin filharmonikon myyntihinta oli 1.595,74 euroa kun kullan spot-hinta oli 1.535,03 euroa. Niiden erotus (preemio) oli siis 60,71 euroa eli noin 3,95% kullan spot-hinnasta. Tavexin sivulla ilmoitettu myyntihinta oli samaan aikaan 1.643,20 euroa ja yli 10 kolikon erissä 1.627,84 euroa. Wienistä tilattaessa hintaan lisätään 25 euron maksu kotiin tuonnista, jolloin kokonaishinnaksi tulisi 1.595,74+25,00 =1.620,74 euroa, jos tilataan vain yksi kolikko. Samalla toimitusmaksulla niitä saa kyllä isommankin määrän. Tavex ilmoitti samanaikaisesti ostavansa kyseistä kolikkoa 1.510,73 eurolla. Rahapaja ei osta takaisin myymiään kolikoita. Mielestäni kaikki edellä mainitut hinnat ovat hyvin kohtuullisia. Sijoittajan kannalta olennaisin vaikutus on kuitenkin kullan spot-hinnan kehityksellä.
Tätä kirjoittaessa minulle jäi vielä epäselväksi kaksi asiaa:
Mikäli löydät tästä kirjoituksesta asiavirheitä tai muuta huomautettavaa tai kommentoitavaa, ole hyvä ja lähetä sähköpostia sivun alareunassa mainitulla osoitteella. Erityisesti pyydän ilmoittamaan siitä, jos nämä sivut näkyvät jotenkin hassusti selaimessasi. Sivu on tarkastettu Chrome-selaimilla Windows 10-tietokoneessa ja Android 9 -matkapuhelimessa, mutta tiedän, että muitakin selaimia käytetään.
Kaikki oikeudet pidätetään 2006-2021 All rights reserved.
© Timo Ahjos webmaster@ahjos.net