© Timo Ahjos
päivitetty viimeksi 17.8.2019

Luokituksia

On kuulemma olemassa kahdenlaisia ihmisiä:

  1. niitä, jotka jakavat kaikki kahteen luokkaan, ja
  2. niitä, jotka eivät sitä tee.

Tämän sivun laatija on alkuperäiseltä koulutukseltaan vakuutusmatemaatikko. Matemaatikoita on kuulemma olemassa kolmenlaisia:

  1. niitä, jotka osaavat laskea, ja
  2. niitä, jotka eivät osaa laskea.

Tämä kansio on perustettu erilaisia luokituksia varten. Yksi niistä niistä on 20.1.2004 omaan käyttööni laatimani Kodin siivouksen käsitemalli.

Rikokset

Vaikka en ole juristi, ostin nuorena itselleni professori Brynolf Honkasalon kirjan "Erinäiset rikokset". Siinä on määriteltyinä kaikki mahdolliset rikokset ja siinä kerrotaan, milloin teon tunnusmerkit täyttyvät ja milloin teko on "kvalifioitu" eli tehty raskauttavien asianhaarojen vallitessa. Rikokset ovat kirjassa tietynlaisessa arvojärjestyksessä: Ensimmäiseksi käsitellään murha ja sitä seuraa tahallinen tappo. Viimeisenä on "Ryhtyminen tavaraan, joka on tuotu maahan tullimaksua kavaltaen tai salakuljetettu". Kirjan vanhemmassa painoksessa oli viimeisenä "rahan vajentaminen", jolla tarkoitetaan esim. hopean hiomista hopearahasta.

Huomaa, että tänne kopioimani sisällysluettelo ja tyylinäytteet Honkasalon kirjasta ovat sen neljännestä painoksesta vuodelta 1964 eivätkä vastaa nykyistä lainsäädäntöä!

Sairaudet

Tämän kansion pääasiallisena sisältönä on nyt muistiinpanoja tautiluokituskirjasta, jota käyttäen lääkärit merkitsevät diagnoosit ja tilastoivat eräitä muitakin asioita. Siinä luokituksessa ensimmäisenä on "A00.0 Klassinen kolera" ja vihonviimeisenä "Z99.9 Riippuvuus määrittämättömistä apukoneista ja/tai muista apuvälineistä". Olen itse ollut kiinnostunut vain psyykkisten ilmiöiden luokituksesta, joten en ole tehnyt muistiinpanoja elimellisistä ongelmista.

Tänne kopioimani tautiluokitus on Suomessa tällä hetkellä voimassa olevan ICD-10 -luokituksen mukainen, lukuunottamatta mahdollisesti joitakin yksityiskohtia, joita on muutettu THL:n vuonna 2012 julkaiseman luokituskirjan julkaisemisen jälkeen.

Puusta pudonneet

Suomalaisesta tautiluokituksesta on poistettu siinä aiemmin ollut koodi "W14 Puusta pudonnut". Koodin desimaaliosalla ilmoitettiin, missä tarkoituksessa puussa oltiin (esim. työasioissa, urheilutarkoituksessa jne). Eräissä muissa kulttuureissa puusta putoamisella on edelleen suurempi merkitys.

    Nämä julkaisut luokittelen huumoriksi:
  1. Puusta pudonneiden etelä-afrikkalaiset koodit
  2. Mistä puusta sinä olet pudonnut?