RAPORTTI VUODEN 1997 KEVÄTSIIVOUKSESTA, osa 7

Raportin alkuun Raportin kuutososaan

Joulukuu 1997

VIIKKO 49:

Ma 1.12.1997: Toivottavasti huomasit yllä olevasta otsikosta, että tämä raportti koskee joulukuulle saakka venynyttä kevätsiivousta. Tämän projektin rinnalle on käynnistynyt jo toinenkin projekti, josta raportoidaan erillisessä joulusiivousraportissa.

Viikko alkoi väriterapialla: Yritin selvittää, minkä värinen polkupyöräni oikein on.
Laitoin pyörästä irroittamani etulokasuojan pöydälle monitorin eteen seisomaan kuin Saarisen suunnittelema St. Louisin riemukaari (tai puolikas siitä kopioidusta McDonald'sin liikemerkistä). Sen jälkeen avasin MS Paint -ohjelman ja yritin säätää sillä näytön värin sellaiseksi, että se mahdollisimman vähän poikkesi monitorin edessä olevan lokasuojan väristä. Sen mukaan lokasuojan sininen väri on RGB-desimaaliarvoina: Red 35, Green 100, Blue 116. (Jokainen matematiikkaa osaava laskee tuosta tietysti heti, että tuollaisen maalin sekoittamiseen tarvitaan 19% valkoista, 45 % sinistä ja 36 % vihreää maalia :-). Tuossa vaiheessa luulin ongelman jo tulleen ratkaistuksi. Kun sitten väritin koko näytön tuolla värillä, aloin kuitenkin epäillä, että pyöräni näyttää sen väriseltä vain hämärässä keinovalossa, kun sitä katsotaan kirkasta monitoria vasten! Intuitiivisesti arvioiden se on päivänvalossa kirkkaamman sininen, siis jotakin tämän tapaista.

Kolmantena menetelmänä kokeilin värinäytteen ottamista lokasuojasta käsiskannerilla. Skannaustulos ei ollut aivan tasavärinen ja siksi rekisteröin eri kohdista lokasuojaa kaksi eri sinisen sävyä, jotka on kuvattu alla olevassa vertailutaulukossa. Sen lisäksi totesin näytteestä, että lokasuojan valkea koristeraita on myös skannerin silmissä valkoista (RGB 255,255,255) ja valkean raidan reunassa oleva ohut kullan värinen raita on skannerin näkemyksen mukaan RGB 255,252,179.

Yhteenveto eri menetelmin arvioidusta polkupyörän sinisestä väristä on siis seuraava:

Arviointimenetelmä RED GREEN BLUE Näyte Värikartta
Näytön säätö
lokasuojan väriseksi
35 100 116 Näyte 1
Muistinvarainen
mielikuva pyörästä
51 102 153 Näyte 2
Käsiskannerin antaman
kuvan 1. sävy
92 131 182 Näyte 3
Käsiskannerin antaman
kuvan 2. sävy
103 138 195 Näyte 4
NÄKEMYSTEN KESKIARVO
Näyte 5

Skannerin antaman tuloksen nähtyäni myönnän, että muistinvarainen mielikuvani muistuttaa sittenkin enemmän 1960-luvulla naapurinamme asuneen Pekan Monarkin kuin oman pyöräni väriä.

Ti 2.12.1997:
Lisäsin yllä olevaan värikarttaan vielä eri näkemysten keskiarvon - lähinnä nähdäkseni, kuinka entiseltä matemaatikolta onnistuu värien keskiarvon laskenta ja miltä keskiarvo näyttää. Silmämääräisesti arvioiden keskiarvon laskenta onnistui!

PC-näytön värien laskennan tärkeimmät laskusäännöt ovat seuraavat:

+ =
+ + =
+ = valk.
Tuo keskimmäinen sääntö ei taida olla voimassa purkkimaaleja sekoitettaessa! :-)

Ke 3.12.1997 Väriterapia jatkuu:
Viikkosiivouksen ja kevätsiivouksen välttämiseksi jatkoin vielä hiukan värien selvittelyä. Mistä ihmeestä HP ja muut tulostinvalmistajat ovat keksineet väritulostuksen perusväreiksi sellaiset värit kuin "cyan", "magenta" ja keltainen? Olen epäillyt, että Hewlett-Packard on vallannut Kalifornian kaikki syaani- ja magentakentät ja käyttää sitä sitten härskisti hyväkseen ;-) Oivallus: Laskuharjoitukset edellä kuvatulla värimatematiikalla selvittivät, että nuo tulostimen perusvärit syntyvät näytön perusväreistä yksinkertaisesti näin:

+ = Sinivihreä eli cyan
+ = Sinipunainen eli magenta
+ = Punavihreä eli keltainen

L but not l: + + =

To 4.12.1997 Väriterapia jatkuu:
Edellä sanotun jälkeen minua jäi vielä vaivaamaan, miksi kaikkien värien summana saadaan toisinaan valkoinen ja toisinaan musta. Arvostettu Pariisissa asuva konsulttini lähetti minulle eilen aineistoa, josta tuo asia selvisi. Kerron sen tässä lyhyesti omin sanoin.

Valkoinen väri muodostuu näytölle silloin, kun siinä on riittävän tiheästi sekä punaista (Red), vihreää (Green) että sinistä (Blue). Näyttö antaa tällöin valoa, joka aktivoi silmän kaikkia RGB-reseptoreja ja näyttää ihmisen mielestä tällöin valkoiselta. Sekä näyttö että silmä toimivat siis RGB-periaatteella, jossa esimerkiksi sinivihreä (cyan) muodostuu sinisen ja vihreän summana.

Sensijaan paperille värit muodostuvat toisin: Puhdas paperi näyttää valkoiselta silloin, kun se heijastaa kaikki värit sisältävän valkean valon kaikki värit takaisin, jolloin siis silmän kaikki RGB-reseptorit aktivoituvat. Paperille tulostettu muste imee eli absorboi yhden tai useamman värin. Siten esimerkiksi sinivihreä (cyan) muodostuukin paperille siten, että muste absorboi kaikki värit sisältävästä valkeasta valosta punaisen värin ja heijastaa muut värit takaisin. Sinivihreä (cyan) muodostuu siis tällöin valkean ja punaisen erotuksena.

Tulos = Paperilla = Näytöllä ja silmässä
= valk. - = +

 

Perusvärien summa muodostuu siis näytöllä valkoiseksi siksi, että silmä näkee valon valkoisena silloin, kun siinä on kaikkia RGB-värejä. Perusvärien summa muodostuu taas paperilla mustaksi siksi, että kun kaikki värit sisältävästä valkeasta valosta absorboidaan pois kaikki värit, paperi ei heijasta takaisin yhtään RGB-väriä, jolloin paperi näyttää mustalta. Komponenteittain se tapahtuu näin, kun yhteenlasku suoritetaan keskimmäisessä sarakkeessa olevien, paperitulosteen värinmuodostusta kuvaavien komponenttien mukaan:

Väri = Paperilla = Näytöllä ja silmässä
= valk. - = +
= valk. - = +
= valk. - = +
------------------------------------------------------------------------
Summa = valk. - - -
= valk. - ( + + )
= valk. - valk.
=
PC-näyttö puolestaan näyttää mustalta silloin, kun se ei lähetä mitään näkyvää valoa. Kaikissa tapauksissa siis loppujen lopuksi: Viimeksi mainitusta seuraa, että myös valon puute eli pimeys näyttää mustalta. MOT.

Nyt minusta tuntuu, että alan olla henkisesti valmis menemään maalikauppaan keskustelemaan polkupyörän rungon paikkamaalauksesta. Sitä ennen pitäisi kuitenkin imuroida, käydä parturissa ja lukea runsaan viikon ajalta rästiin jääneet sanomalehdet.

Game over - Insert $$     Game over - Insert $$

La 6.12.1997: Kuten huomaat, kevätsiivous vihellettiin poikki yleismaailmallisella pelin lopetusmerkillä samalla hetkellä, jolloin Suomen tasavalta täytti 80 vuotta! Siksi projekti päätetään nyt tavallista juhlavammin menoin. (Pieni puku ja tummat kunniamerkit :-) Kaikki keskeneräiset ja aloittamattomat työt kirjataan siirtyviin eriin.

Huomio!
Seuraa tulostaulun ohimarssi, ote tase-erittelyistä ja palkintojen jako:

Tulostaulu

Virstanpylväs Tavoiteaika Toteutuma'97 Toteutuma'96
Asunto siivottu
ml. kellarikomero, pl. siirtyvät erät
15.6. Valmis 14.11. Jäi kesken
Kulkuvälineet kunnostettu
ajokautta varten
30.6. Alkoi 15.10.
Kesk. 6.12.
Jäi kesken
Kesähuvilakiinteistön
vuosihuolto tehty
31.8. Jäi aloittamatta Jäi aloittamatta

Siirtyvät erät:

Päätetty siirtää joulusiivoukseen:
Eteinen: Koiran raapimat ulko-ovet.
Auto: Ruostesuojauksen tarkastuttaminen ja täydennyttäminen. (Tehty 12.12.97) Maalipintojen vahaus, kromipintojen kiillotus. Matkustamon pintojen puhdistus. Takapuskurin korjauksen viimeistely.
Polkupyörä: Rungon paikkamaalaus. Uusien ruuvien ja muttereiden hankinta ruostuneiden tilalle. Kokoaminen ajokuntoon. Takalokasuojan alaosan maalaus. Uuden takavalon asennus. Vaijerien säätö ja voitelu.

Päätetty siirtää kapselointiprojektiin:
Olohuone: Talous- ja tietotekniikkalehdet, Kauppalehdet. Video- ja audionauhat.
Työhuone: Hyllystön, kaappien ja laatikoiden sisältö.
Makuuhuone: Pahvi- ja muuttolaatikoiden sisältö.

Odottaa ulkolämpötilan nousemista +5° C yläpuolelle:
Kesähuvilakiinteistön ulkomaalaustyöt ja muu huolto.

Palkintojen jako:

Kaikille osanottajille - myös raportin lukijoille - annetaan kiitokseksi Suomen Leijona:

Suomen kansallishymni (450K)

Siivousraportin alkuun Tekijän kotisivulle Kommentteja Tor Nadolle

Copyright © 1997: Tor Nado Publications,
a subsidiary of PP group