RAPORTTI JOULUSIIVOUKSESTA 1997


Marraskuu 1997

To 20.11.97 Joulukauden virallinen avaus:
Keittiön ikkunalaudan sähkökynttilät olin asentanut ja ottanut käyttöön jo aiemmin. Nyt asensin parvekkeelle tänään ostamani kestohavunköynnöksen ja parvekkeen jouluvalot. Ostin samalla ensi vuoden taskualmanakan tällä kertaa ajoissa. Lopuksi harjoittelin työhuoneen imurointia joulua varten. Aika näyttää, oliko tämä jo kenraaliharjoitus.

Pe 21.11.97:
Ensimmäiset joululahjavalvojaiset ohitse. Tuloksena paketti Amerikassa lakritsan nälkää näkevälle suomalaiselle. En tietenkään paljasta, mitä paketissa on! :-)

Oivallus: Jo monen viikon ajan olen polttanut keittiön pöydällä, varsinkin aamulla sen ääressä istuessani, 7-haaraista kirkasta sähkökynttelikköä. En ole tarkemmin ajatellut asiaa miltään kannalta, se on vain tuntunut niin mukavalta. Luettuani ja keskusteltuani hiljattain kirkasvalolampuista oivalsin vasta tänä aamuna, että tuon kynttelikön katselulla on varmaankin samankaltainen vaikutus!

Ti 25.11.97 klo 16.30: Valmistauduin työhuoneen verhojen pesuun soittamalla TV:ssä mainostettuun OMO-infoon. Kysyin, kuinka värillisistä puuvillaverhoista saa pois mustat tahrat, jotka ovat muodostuneet kaapin oven saranoista tirskuneen koneöljyn ympärille. Neuvo oli seuraava: Tahrat puhdistetaan ensin lakkabensiinillä - aloittaen varovasti jostakin huomaamattomasta paikasta, kuten saumasta. Sen jälkeen huuhdellaan. Sitten tahroihin levitetään käsisaippuaa, joka jätetään siihen. Lopuksi verhot pestään normaalisti. - Hän ei muuten suositellut mitään tiettyä pesujauhetta, enkä huomannut kysyäkään. Ehkä OMO Color käy, kun en ole tottunut Bio Luvilia, Arielia tai muita käyttämään :-) Yritän toimia neuvon mukaan myöhemmin tänä iltana.

Lisäys klo 21: Verhot ja muukin pyykki pestynä. Öljytahrat eivät poistuneet kokonaan, mutta kylläkin lievenivät. Ehkä en suorittanut lakkabensiinivaihetta riittävän perusteellisesti. Tai sitten lakkabensiini ei ole hyvä aine koneöljyn liuottamiseen. Ellei olisi ollut mahdollista kysyä neuvoa asiantuntijalta, olisin ehkä suihkuttanut tahroihin Bilteman rasvanpoistoainetta (Miljöavfettning). En kuitenkaan tiedä, olisiko siitä mahdollisesti aiheutunut vahinkoa verhojen väreille.

Ke 26.11.97 klo 8: Työmarkkinajohtajien neuvottelut venyivät taas aamuyöhön klo 4:ään saakka. Omat iltanokoseni venyivät klo 6:een saakka. Silloin en enää viitsinyt vaihtaa yöpukuun, vaan nousin aamuaterialle ja jatkoin tekstiiliterapiaa heti aamutuimaan: Eilen illalla pestyt työhuoneen ikkunaverhot ovat nyt silitettyinä, tärkättyinä ja paikoilleen ripustettuina. Tuo tärkki on muuten taas yksi hyvä esimerkki ihmeaineista, joita kaupoista löytyy, jos vain osaa ostaa. Se tekee vanhoistakin tekstiileistä todella miellyttäviä. -- Päivä jatkuu edelleen haasteellisena.

Olen viimeisen viikon aikana päivittänyt pyykinpesutekniikkani nykyajan tasolle: Ensinnäkin aloin käyttää tavallisen OMO:n vaihtoehtona OMO Coloria, jossa ei ole valkaisuainetta. Pesen nykyisin kaiki värilliset vaatteet ja muut tekstiilit sillä. Siten ne säilyttävät paremmin värinsä. Toiseksi, hankin uuden pesupallon, jossa on mitta-asteikko. Nyt ymmärrän hyvin, miksi sellaisia on alettu jakaa. Varmaan moni muukin on minun tavoin tuntenut, että pesujauheen hinta on noussut hurjasti, kun entistä paljon pienemmät rasiat maksavat reilusti yli 20 mk. Toisaalta moni muukin on varmasti syyllistynyt pesuaineen liika-annostukseen. Jos viitsii lukea pakkauksen kyljessä olevat suositusmäärät ja hankkii mitta-asteikolla varustetun pesupallon, voi omin silmin todeta ja hämmästellä, kuinka pieniä kotikoneisiin suositellut ainemäärät ovat. Vaikka suositeltu määrä näyttää pallon pohjalla pieneltä, sillä tosiaan tulee puhtaampaa kuin mitä ennen sai millään ainemäärillä.

Ilmeisesti kuitenkin eri merkkisissä jauheissa on eroja, sillä eräs tänä syksynä saamani pesuainenäyte teki aluspaitoihin keltaiset deodorantin tahrat eikä paidan kauluskaan tullut yhtä puhtaaksi kuin OMO:lla. Kaikki varmaankin tietävät, että OMO-nimistä pesuainetta on ensimmäisenä tehty Turussa. Nykyisin Unilever käyttää samaa nimeä monissa muissakin maissa. Mutta ettei tämä jäisi pelkästään sen mainokseksi, täytyy vielä mainita, että "Beckmannin Tahrasuola" poisti valkeasta pöytäliinasta täysin näkymättömiin sellaisen yli 10 vuotta vanhan tahran, joka ei ollut aiemmissa pesuissa lähtenyt tavallisilla pesuaineilla.

Joulukuu 1997

La 6.12.1997: Kevätsiivouksen juhlallinen päätös.

Pe 12.12.1997: Auton ruostesuojaus uusittu. Samalla osa auton sähkölaitteista lakkasi toimimasta. Luultavasti sulakekoteloon on mennyt pesussa kosteutta ja kaivataan taas ihmeöljy CRC:tä.

La 13.12.1997: Kokemuksia koristevaloista. Ostin 20.11. sellaisen 40 lampun koristevalosarjan, joita nyt saa sangen edulliseen hintaan. Se maksoi lamppuineen, johtoineen ja muuntajineen vain 39 mk. Kotona huomasin, että osa lampuista ei syttynyt palamaan. Mukana tuli kaksi varalamppua ja heti ensimmäisen lampun vaihto auttoi: Kaikki 40 lamppua alkoivat palaa. Muutaman viikon ajan poltin valoja sitten parvekkeella muutaman tunnin joka ilta. Sitten osa lampuista taas pimeni. Sillä välin olin ostanut lisää varalamppuja, jotka maksavat noin 1 mk/kpl. Tänään kävin läpi kaikki 16 (myöh. korj.: 20) pimeänä ollutta lamppua, vaihdoin muutamia ja nyt taas kaikki 40 palavat. Saamani neuvon mukaisesti annan niiden nyt palaa kosteuden aiheuttamien kosketusongelmien välttämiseksi yötä päivää niin kauan kuin ne palavat. (Pitäisi varmaankin suihkuttaa lampun kantoihinkin CRC:tä).

Su 14.12.1997 klo 15: Parvekkeen koristevaloista palaa enää 30. Siis 10 lamppua on sammunut vajaan vuorokauden polttamisen jälkeen. Johdotusta tutkimalla totesin, että siinä on 4 rinnakkaista piiriä, joissa on kussakin 10 lamppua sarjassa. (Aiemmin olin arvioinut siinä olevan 5 x 8 lamppua).
Lisäys klo 15.15: Juuri kun olin saanut tämän sivun päivitetyksi ja menin uudelleen ihailemaan parvekevaloja, niistä olikin taas 10 lamppua sammunut! Eli nyt tilanne on 20-20. Naapurin parvekkeella näyttää olevan samantapainen tilanne.

Ma 15.12.1997: Parvekevalotilanne aamulla klo 7 (ennuste :-)

Tulenkantajat 20
Sammuneiden puolue 20
Tyhjiä kantoja 0
Varalamppuja 5

Lisäys klo 20: Tarjosin parvekeparlamentille CRC:llä kostutetun iltapalan tehden samalla agitaatiota tulenkantajien hyväksi. Se onnistuikin odotetulla tavalla ja äsken erotessamme kaikki 40 lamppua paloivat! (Varalla 3)

Ti 16.12.1997 klo 8: Parvekeparlamentissa status quo on pysynyt yön yli ennallaan eli kaikki 40 ovat edelleen tulenkantajia!

Ke 17.12.1997: Kaikki parvekevalot paloivat koko päivän, mutta illalla lamppu C5 kärähti ja täytyi vaihtaa uuteen. Joulukortit alkavat pian olla ajankohtaisia, sillä niiden viimeinen postituspäivä kakkospostina oli jo eilen.

To 18.12.1997: Lamput A1-A10 sammuneet. Kaksi lamppua oli kärähtänyt. Laitoin niiden tilalle kokeeksi Airamin varalamput nähdäkseni, ovatko ne kiinalaisia kestävämpiä, kun maksavatkin 80 % enemmän. Kun sytytin valot uudelleen, lamput D1-D10 jäivät vuorostaan pimeiksi. Siitäkin sarjasta piti vaihtaa 2 lamppua. -- Auton kaikkien sulakkeiden kosketuspinnat on nyt hiottu santapaperilla ja suihkutettu CRC:llä. Kaikki sähkölaitteet toimivat taas hienosti.

Pe 19.12.1997: A-lamppujen ryhmässä on kytenyt eilisestä alkaen sisäinen ristiriita, joka vasta nyt tulee julkisuuteen. Kun paikoille A9-A10 laitettiin eilen Airamin lamput, paikalla A8 ollut kiinalainen sammui, mutta ei kuitenkaan estänyt ryhmätovereitaan palamasta. Aamun äänestyksessä saatiinkin tulos, jollaista ei ole tällä parvekkeella ennen nähty:

Jaa (Tulenkantajat) 29
Ei (Sammuneet) 11
Tyhjiä kantoja 0
Poissa (Varalamput) 3
Ryhmästään poikkeavasti äänestänyt kiinalainen poistettiin tiukkojen neuvottelujen jälkeen verkosta ja hänen tilalleen paikalle A8 tuli jo kolmas airamilainen. Paikalla B1 aiemmin ollut kiinalainen puolestaan loikkasi sytyttäjäksi D-ryhmään, minkä jälkeen sillekin paikalle tuli airamilainen ja kaikki valot palavat taas. (Varalla 1). -- Edellisen kirjoittamisen jälkeen D-ryhmästä kärähti vielä yksi kiinalainen, jonka tilalle tuli airamilainen. (Varalla 0).

La 20.12.1997: Tänään tulee kuluneeksi kuukausi parvekevalojen ostosta. Pakkauksen mukana tuli muistaakseni 2 varalamppua ja jälkikäteen olen ostanut 10 kiinalaista ja 5 airamilaista varalamppua. Kaikki nuo 17 varalamppua on nyt jo otettu käyttöön. Parvekevalojen keskikulutus oli siis 1. kuukauden aikana 4 lamppua eli 10 % viikossa . Verkossa olevien lamppujen etninen jakauma on tällä hetkellä: kiinalaiset 35, airamilaiset 5. Odotan airamilaisten kestävän pidempään, koska ne ovat 3 voltin lamppuja, kun taas kiinalaiset ovat vain 2,4 voltin lamppuja. Nimellisjännite verkossa on 24 volttia, joka jakautuu kussakin ryhmässä 10 lampun kesken eli siis juuri 2,4 V/lamppu. Sen vuoksi kiinalaiset palavat iloisen kirkkaasti, kun taas melankoliset airamilaiset palavat ikäänkuin säästöliekillä kiinalaisten rinnalla.

Su 21.12.1997: D-ryhmässä oli jälleen kärynnyt kaksi kiinalaista. Sen vuoksi suoritin siinä ryhmässä nyt perustaavaa laatua olevan uudelleenjärjestelyn: Ryhmässä D on tästä lähtien pelkästään 9 kpl airamilaisia 3 voltin lamppuja, jolloin siis jokainen niistä saa 2,7 volttia. Siten siinä on reilu varmuusmarginaali pärelangan nimellisjännitteeseenkin nähden. Todellisesta jännitteestä minulla ei ole tietoa. Jos se on paljon yli ohjearvon, se voisi selittää lamppujen runsaan kulutuksen. Yksi D-ryhmän kannoista jää tyhjäksi eli siinä on vain sähkövirtaa välittävä (kiinalaisesta lampusta tekemäni) komponentti. Etninen jakauma on tämän jälkeen: kiinalaiset 27, airamilaiset 13.

Melko pian edellä sanotun jälkeen kyllästyin kuitenkin airamilaisten himmeyteen ja nostin niiden jännitteen 3 volttiin/lamppu laittamalla D-ryhmään airamilaisten joukkoon toisenkin kiinalaisen, joka vain välittää, mutta ei itse polta. Etninen jakauma on nyt: kiinalaiset 28, airamilaiset 12. -- Enää 3 yötä jouluun, jota lähestytään jo visuaalisesti, mutta ei olla vielä finaalissa. (Malmin tiedote :-)

Lopuksi kävin poikkeuksellisesti kiinalaisessa ravintolassa syömässä ja hamstrasin samalla matkalla lisää Airamin 3 voltin varalamppuja, joita saa nyt samalla hinnalla kuin kiinalaisia. Toisessa kaupassa olisi ollut 2,5 voltin airamilaisia, mutta 80 % korkeampaan hintaan.

Ma 22.12.1997: Uniteatterissa esitettiin vaihteeksi hauskoja unia. Kun heräsin välillä - ehkä omaan nauruuni - kävin aamuyöstä katsomassa, mikä valoryhmä on seuraavaksi sammunut. Silloin ei ollut vielä mikään, mutta aamulla oli B, jossa on 9 kiinalaista ja 1 airamilainen. Viallisen lampun etsintä ja vaihto käy nykyisin hyvin nopeasti, jos toimeen tartutaan. -- Enää 2 yötä jouluun

Lisäys klo 16: Viikon työt tehtyinä, jouluvalmistelujen finaali voi alkaa. Siihen kuuluu huilaaminen ja imurointi sekä lahjojen, ruokien ja kuusen hankinta. Lopuksi viimeksimainittu koristellaan. Tosin olen hiukan harkinnut järjestyksen muuttamista siten, ettei kävisi kuten viime vuonna, jolloin kuusten myynti jo lopetettiin ennen kuin ehdin siihen vaiheeseen.

Lisäys klo 22: Huilaaminen ja imurointi suoritettu. Jäljellä lahjojen, ruokien ja kuusen hankinta sekä viimeksimainitun koristelu.

Ti 23.12.1997 klo 6: Pitkästä aikaa sellainen aamu, että kaikki parvekevalot paloivat vielä. Vuoden lyhin päivä oli jo sunnuntaina, joten kohta näkee päivällä ilman valojakin.

Lisäys klo 20: Ruoat ja kuusi ostettuina. Viimeksimainittu on kuitenkin vielä koristelematta. Lahjakkuuteni kasvoi päivän aikana huomattavasti, mutta ei ole vieläkään ihan riittävä. Sitäpaitsi ne pitää vielä kaikki kääriä joulupaperiin :-) Paniikki alkaa kuitenkin olla jo ohitse. -- Enää 1 yö jouluun

Ke 24.12.1997 klo 14: Aamulla ihmettelin hetken aikaa, onko tullut kesä talven keskelle ja pitäisikö laittaa pesä myös pikkulinnuille. Pian kuitenkin huomasin, että valo tulikin parvekkeelta. Parvekevaloista ei taaskaan ollut yksikään sammunut yön aikana! Aamun ostoskierroksen jälkeen lahjakkuuteni on nyt huipussaan. Kohta alan paketoida niitä.

Joulurauhan julistus jäi näkemättä, koska auton kello oli sulakerasian puhdistukseen hiljattain käyttämäni ajan verran Turun tuomiokirkon kellon ajasta jäljessä. Lounasmusiikkina kuuntelin Ruotsin-TV:stä kirkossa nauhoitettua musiikkiohjelmaa, missä laulettiin kaikki perinteiset joululaulut. Ruotsalaisethan harrastavat yhteislaulua. Suuressa kirkossa oli paljon ihmisiä ja melkein kaikki heistä lauloivat oikein tosissaan. Ihmettelin pitkään sitä, että laulut laulettiin suomen kielellä. Ohjelman loppupuolella selvisi, että paikka oli Helsingfors domkyrka :-) Siitä muuten huomasi ajan kulumisen ja sukupolvien vaihtumisen, että perinteiset Katri-Helenan osuudet, kuten Sylvian joululaulun, lauloikin nyt Arja Koriseva.

Lisäys klo 16: Sohva ja sohvapöytä ovat peittyneet kaikenlaisten heräteostosten alle. Joulusiivouksen viimeisiä töitä on niistä eroon pääseminen. Alan juuri kääriä niitä pieniin paketteihin. Pakettien päälle kirjoitan muistin virkistämiseksi Kehä III:n sisäpuolella asuvien sukulaisten ja näiden perheenjäsenten etunimiä. Lopuksi pakkaan ne ruokakunnittain muovikasseihin ja vien ne eteisen lattialle odottamaan ulosvientiä. Väsyttää vain jo niin pirusti, että oli pakko juoda välillä yksi Battery.

.

Lisäys klo 19: Ylimääräiset tavarat pakattuina. Taidan viedä ne äidin luokse siltä varalta, jos siellä käyvät sukulaiset keksisivät niille jotakin käyttöä. Alla olevassa kuvassa olen juuri lähdössä sinne, tietysti kuitenkin Vilin haudan kautta. Kuvassa selkäni takana näkyy se aiemmin mainitsemani "viimeksimainittu" asianmukaisesti koristeltuna.


Hyvää Joulua
ja
Onnellista Uutta Vuotta!

t. Timo

Components provided by bearware.net

Jouluraportin alkuun Tekijän kotisivulle Kommentteja Tor Nadolle

Copyright © 1997: Tor Nado Publications,
a subsidiary of PP group