©Timo Ahjos 31.7.2004
muokattu 20.03.2021
Suora osoite näille ilmalaivasivuille:
www.ahjos.net/ilmalaivat

 

Vuoden 2004 ilmalaivavierailu Helsingissä:

ZEPPELIN "YOKOSO! JAPAN"

"Yokoso! Japan" tarkoittaa "Tervetuloa Japaniin". Se on myös Helsingissä heinä-syyskuussa 2004 vierailleen ilmalaivan nimi. Ainakin vuonna 2004 se oli maailman suurin lentävä ilmalaiva, pituudeltaan 75 metriä. Valmistaja on saksalainen historiallinen yhtiö Zeppelin G.m.b.H.. Toimintakuntoisia Zeppelin-merkkisiä ilmalaivoja oli Helsingin Sanomien 17.7.2004 mukaan vain kolme, joista kaksi saksalaisen valmistajayhtiön käytössä. Japanilainen Nippon Airship Corporation osti tämän yhden kesäkuussa 2004 valmistajalta, joka käytti siitä siihen asti perinteistä nimeä "Bodensee". Esim. Tukholmassa vuonna 1919 käynyt Zeppelin oli myös nimeltään "Bodensee".

Vuoden 2004 matkan päätarkoituksena oli uuden aluksen siirtäminen valmistajalta Saksasta tilaajalle Japaniin. Samalla se teki kuitenkin Euroopassa eräänlaisen PR-kietueen. Ennen Ruotsista Suomeen tuloa se oli käynyt jo kymmenessä maassa ja lentänyt yli 5 000 kilometriä. Matkaa jouduttiin lykkäämään monta kertaa huonon sään takia.

Ilmalaivan kapteeni oli japanilainen Fumio Omori ja perämiehenä saksalainen Fritz Günther. Matkustajia palvelemassa oli lisäksi stuertti. Maassa olevien tukihenkilöiden määrää ei kerrottu. Aluksen reittiä ajoi maata pitkin sininen kuorma-auto, josta nostettavaan mastoon alus laskeutuessaan ankkuroitui.

Alus saapui Malmille sunnuntaina 18.7.2004 iltapäivällä ja suoritti sieltä käsin kolme kutsuvieraslennätystä: kaksi aluksen sponsorin Konica Minoltan vieraille ja yhden tiedotusvälineiden edustajille. Lennot olivat 20-30 minuutin pituisia. Gondolissa on 12 matkustajapaikkaa, mutta alus oli kuulemma pitkän matkansa jälkeen niin "heikossa heliumissa", että turvallisuussyistä matkustajia otettiin vähemmän. Lentämään päässeiden kuvauksen mukaan ilmalaivan sisätiloissa on valoisaa. Seinät ovat lähes kokonaan läpinäkyvää muovia, matkustamon takaosassa olevaa vessaa ehkä lukuunottamatta.

Alla olevat 6 kuvaa ovat linkkejä isompiin kuviin - napsauta niitä!

Kuvat 1-2: Marko Matikainen


Kuvat 3-4: Tero Tuominen / ILMAILU-lehti

Samana sunnuntai-iltana alus lensi Helsinki-Vantaan lentoasemalle, missä sille tehtiin Finnairin lentokonehallissa heliumtankkaus ja moottoreiden määräaikaishuolto.

 

Kuva 5:
Aku Karppinen
Lähtö Malmilta

 

Kuva 6:
Marko Matikainen
Saapuminen Vantaalle

 

Heti huollon jälkeen ilmalaivan piti lähteä noin 10 000 kilometrin taipaleelle Pietarin ja Siperian kautta Japaniin. Tavoitteena oli saapua Japaniin elokuun puolivälissä. Silloin kerrottiin, että Venäjän ylittämiseen tarvittavat luvat eivät kuitenkaan olleet kunnossa ja siksi alus palasi Malmin lentokentälle, missä se oli kiitoradan viereen pysäköitynä yleisön nähtävänä toista kuukautta. Lopulta alus lensi 5.9.2004 Malmilta Tukholmaan ja sieltä sitten edelleen synnyinsijoilleen Saksaan, Friedrichshafeniin Bodenseen rannalle. Siellä se pakattiin merikuljetusta varten, kuljetettiin rekalla Italiaan ja lopulta rahtilaivalla Japaniin vuoden 2005 alussa.

Helsingin Sanomat 30.8.2006 (sivulta A14, lyhennettynä):
Mutta ei se niin mennyt.
Todellisuudessa Venäjän viranomaiset antoivat ilmalaivalle kaikki Siperian ylilentoon tarvittavat luvat 25. elokuuta, kertoo johtaja Hiroyuki Watanabe japanilaisesta Nippon Airship -yhtiöstä, joka omistaa aluksen. Heti kun luvat olivat tulleet, osa japanilaisista matkusti Venäjälle vastaanottamaan ilmalaivaa. "Kuitenkin aikaisin sinä aamuna kuulimme, että terroristit olivat yöllä pudottaneet kaksi venäläistä matkustajakonetta", Watanabe muistelee. Moskovan lähistöllä kaksi matkustajakonetta oli syöksynyt maahan ja viikkoa myöhemmin onnettomuuksien syyksi paljastuivat lentokoneissa olleet pommit. "Niinpä emoyhtiömme Japanissa ohjeisti minua jyrkästi kieltämään Venäjän lennon. Siinä minä sitten katselin sinistä taivasta ja päätin, että ilmalaivamme palaa Saksaan." Nyt se lentää Tokion taivaalla mm. Toyotan ja BMW:n mainoksena.

Johtaja Watanaben mukaan aluksella oli lennetty 2819 tuntia 25 minuuttia ennen sen siirtymistä japanilaisomistukseen. Japanilaisyhtiö lensi sillä Euroopassa 218 tuntia 5 minuuttia. Vuonna 2006 sillä on lennetty elokuun puoliväliin mennessä yhteensä 807 tuntia 45 minuuttia.

Muissa pohjoismaissa "Yokoso!Japan" ei saanut niin suurta huomiota kuin Suomessa. Malmin kentällä kävi ainakin toistakymmentä tuhatta ihmistä sitä katsomassa. Projektin Suomen-osuuden yhteysmies Risto Jalava totesi Helsingin Sanomien mukaan kiinnostuksen ylittäneen järjestäjien toiveet. Siihen on varmaankin juuri Helsingin Sanomilla ollut suuri vaikutus. Lehti julkaisi ennen ilmalaivan saapumista kaksi lähes koko sivun artikkelia ilmalaivojen historiasta ja vierailua käsiteltiin historiallisena tapahtumana eikä vain kaupallisen aluksen pakollisena välilaskuna matkalla valmistusmaasta ostajan kotimaahan. Ilmalaivavierailujen historiaa kerrattaessa Goodyearin ilmalaivan vierailu kuitattiin lehdessä lyhyellä maininnalla, mutta edes sen nimeä tai omistajaa ei mainittu. Sensijaan tästä todettiin, että "aitoa Zeppelin-alusta ei ole Suomessa nähty 74 vuoteen"!

Sensijaan japanilaisen omistajan intressit jäivät tässä yhteydessä vähälle huomiolle. Malmin kentällä liehui kuitenkin Japanin lippu Suomen ja EU:n lippujen rinnalla. Japanilainen omistajayhtiön kerrottiin aikovan tutkia Zeppeliinien kaupallisia käyttömahdollisuuksia. Aluksen kyljessä annetusta osoitteessa http://www.vjc.jp oli silloin tietoa "Vieraile Japanissa" -kampanjasta (vjc = Visit Japan Campaign). Sivulla www.ja101z.com oli parasta tietoa nimenomaan tästä ilmalaivasta ja sen kulloisestakin sijainnista kiinnostuneelle, mutta sivuston päivittäminen lopetettiin aluksen lähtöön Malmilta!

Muiden ottamia upeita valokuvia

Ilmalaivan saapumisesta Malmille sunnuntaina 18.7.2004, lennosta samana iltana Helsinki-Vantaalle huoltohalliin ja paluulennolta Malmille keskiviikkona 21.7.2004 oli paljon upeita isokokoisia digikuvia keskustelufoorumilla www.fsnordic.net/discussion ja virtuaalisen simulaattorilentämisen lennonjohtopalveluja tarjoavan VATSIM:in (The Virtual Air Traffic Simulation Network) keskustelufoorumilla vacc.fi/df. Valitettavasti kummassakaan julkaistut kuvat eivät ole enää siellä nähtävissä. Alla olevat, huoltoreissulta Malmi-Vantaa otetut kuvat olivat siellä isokokoisina selityksineen. Minulla on niistä vain tällaiset pienikokoiset kopiot ilman selityksiä. Nämä kuvat eivät ole enää linkkejä, koska alkuperäiset isokokoiset kuvat on poistettu sieltä, minne linkit viittasivat.


Kuvalähde: http://vacc.fi/df/viewtopic.php?p=19268#19268

Itse ottamani valokuvat

Otin ensimmäiset valokuvani aluksen saapuessa Helsinki-Vantaan lentoasemalta takaisin Malmille keskiviikkoiltana 21.7.2004. Kävin kuvaamassa sitä Malmin lentokentällä myös torstaiaamuna ja lauantaina 24.7.2004, jolloin Malmin lentoaseman ystävät ry järjesti ilmalaivavierailun kunniaksi lentoasemalle "avoimien ovien päivän". Kuvissa esiintyy myös 1930-luvulla valmistettu DC-3 matkustajakone, joka nousi ilmaan.

Isompikokoisista kuvista koostuva esitys avautuu, kun napsautat mitä tahansa alla olevista kuvista.

Lauantain 24.7.2004 yleisötilaisuuden juontaja vastasi mm. seuraaviin kysymyksiin:

Tämän sivun alkuun     Ilmalaiva-aiheen alkuun

1930     1981