The aim of this page is to make
the Austrian gold coin "Vienna Philharmonic"
better known and thus more liquid in Finland.
The page is provided by a Finnish consumer
who has some gold coins but is not involved
in gold dealing or brokerage business.
© Timo Ahjos, last updated on July 18th, 2021:
WIENIN FILHARMONIKOT
euromääräinen sijoituskultaraha
Esitiedot ja lähteet
Tämän sivun tärkein tietolähde on ollut Itävallan rahapajan
Münze Österreich AG:n sivusto
muenzeoesterreich.at
Lukijan odotetaan tuntevan ennestään artikkelissa
"Varo, kultakuume voi tarttua" (www.ahjos.net/kulta) esitetyt perusasiat.
Näillä sivuilla aiemmin käytetty sana "filharmoonikot" on
15.12.2006 korjattu muotoon "filharmonikot".
Tästä on kysymys
Näitä kuvia napsauttamalla pitäisi saman kuvan avautua uuteen ikkunaan suurempana, mutta jostakin syystä se ei minulla toimi, jos tämä sivu on avattu Facebookissa julkaistun linkin avulla.
Tuotekuvaus
- Sijoituskultaraha, joka on ainakin Suomessa ja muissa EU-maissa vapaa arvonlisäverosta.
- Kolikon hinta muuttuu päivittäin kullan maailmanmarkkinahinnan mukaan ja on vain hiukan kalliimpi kuin sen painoa vastaava määrä kultaa. Yhden unssin kolikko maksaa tällä hetkellä sivun yläreunassa näkyvän kullan spot-hinnan lisättynä "preemiolla", joka on ostopaikasta riippuen noin 5-10 %. Kolikon hinta on siis sen sisältämän kullan määrään nähden edullinen, mutta moninkertainen kolikkoon painettuun nimellisarvoon verrattuna.
- Valmistaja on Itävallan keskuspankin omistama rahapaja Münze Österreich AG (englanniksi The Austrian Mint L.C.). Se jatkaa jo yli 800 vuotta jatkunutta rahantekoperinnettä Wienissä.
- Kolikon kultapitoisuus on 999,9 tuhannesosaa eli 24 karaattia.
- Peruskolikossa on 1 unssi kultaa, pienemmissä 1/2, 1/4, 1/10 tai 1/25 unssia. Mitä pienempi kolikko, sitä korkeampi hinta kultagrammaa kohden asiakkaan ostaessa, mutta ei myydessä.
- Unssin kolikkoon painettu nimellisarvo on 100 euroa, pienempien nimellisarvot ovat vastaavasti 50, 25, 10 tai 4 euroa. Ne ovat siis kaikki myös käypää rahaa, joten esim. 1 unssin kolikon arvo on kullan hintakehityksestä riippumatta aina vähintään 100 euroa.
- Vuosina 1989-2001 painetut kolikot ovat nimellisarvoiltaan shillinkimääräisiä (2000, 1000, 500 tai 200 shillinkiä).
- Unssin kolikko sisältää kultaa yhden unssin eli noin 31,1 g ja sen kokonaispainokin on tällä tarkkuudella ilmaistuna sama, läpimitta 37 mm ja paksuus 2 mm. Pienempien kolikoiden vastaavat tiedot löytyvät valmistajan sivustolta
muenzeoesterreich.at Sivusto avautuu saksankielisenä, mutta sen kansilehden oikeasta ylänurkasta voi vaihtaa kielen englanniksi.
- Tiedustelin aikanaan valmistajan myyntiosastolta, mitkä ovat oikeita englanninkielisiä termejä kuvaamaan tätä kolikkoa ja sen alkuperäistä laatua. Sain seuraavan vastauksen: "Our Philharmonic gold coins are legal tender coins, bullion gold coins and the surface is uncirculated, however each single coin is selected and controlled."
- Kolikon nimi: "Der Wiener Philharmoniker", englanniksi "The Vienna Philharmonic", puhekielessä lyhyesti "Philharmoniker", "Philharmonic" tai "Philharmonics".
- Kolikon kuva-aiheet: Etupuolella Wienin Musikverein-konserttitalon "Kultaisen Salin" urut.
(Kuva: Helsingin Sanomat 31.12.2006).
Kyseinen talo on
Wienin Filharmonikot -nimisen tunnetun sinfoniaorkesterin kotipaikka. Etupuolen tekstinä on "Republik Österreich" (Itävallan Tasavalta), rahan kultamäärä unsseina, kultapitoisuus tuhannesosina, valmistusvuosi sekä nimellisarvo euroina. Kääntöpuolella on sinfoniaorkesterin soittimia ja kiertävä teksti "Wiener Philharmoniker" (Wienin Filharmonikot).
- Tunnettuus: Valmistettu joka vuosi vuodesta 1989 alkaen. Eniten myyty eurooppalainen kultaraha. Vuosina 1992, 1995 ja 1996 se oli maailman eniten myyty kultaraha.
- Nykyinen asema: Vuodesta 2002 alkaen se lienee toistaiseksi ainoa euromääräinen sijoituskultaraha. Myös muut EU-maat, kuten Suomikin, ovat kyllä tuottaneet euromääräisiä kultarahoja, mutta ne on suunnattu keräilijöille ja niiden myyntihinta on huomattavasti kullan hintaa korkeampi.
- Saatavuus: Välitysliikkeistä, yksityisiltä sijoittajilta tai suoraan valmistajan verkkokaupasta: Katso erikseen laatimani
tilausohje
Palaute
Mikäli löydät tästä kirjoituksesta asiavirheitä tai muuta huomautettavaa tai kommentoitavaa, ole hyvä ja lähetä sähköpostia sivun alareunassa mainitulla osoitteella. Erityisesti pyydän ilmoittamaan siitä, jos nämä sivut näkyvät jotenkin hassusti selaimessasi. Sivu on tarkastettu Chrome-selaimilla Windows 10-tietokoneessa ja Android 9 -matkapuhelimessa, mutta tiedän, että muitakin selaimia käytetään.
Kaikki oikeudet pidätetään 2006-2021 All rights reserved.
© Timo Ahjos webmaster@ahjos.net